Jogot sértenek a fogyatékosokat bírságoló parkolóőrök

Már a héten megszűnhet az a jogsértő gyakorlat, hogy a fővárosi parkolóőrök nem fogadják el a mozgássérültek parkolási engedélyét, és automatikusan megbüntetik őket. A Fővárosi Közigazgatási Hivatal mindhárom parkolási társulással felvette a kapcsolatot, és a Főpolgármesteri Hivatal is intézkedett az ügyben.

A Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője, Felkai László a sajtóból értesült arról, hogy a budapesti parkolási társulások munkatársai nem fogadják el a mozgássérült autósok szélvédő mögé helyezett parkolási igazolványait, és automatikusan megbüntetik őket. A parkolóőrök abból indulnak ki, hogy az igazolványok egy része hamisítvány, és csak úgy tudják kiszűrni a csalókat, ha mindenkit megbüntetnek, és a valódi okmánnyal rendelkezők majd jelentkeznek. Ebből következően a valóban mozgáskorlátozott autósoknak vagy büntetést kell fizetniük, vagy pedig utólag kell bizonygatniuk, hogy az igazolványuk valódi.

A hivatal vezetője, miután tudomást szerzett erről a gyakorlatról, felvette a kapcsolatot több fogyatékos szervezettel, amelyek megerősítették a sajtóban megjelent információkat. Felkai László ezt követően levélben fordult a három fővárosi parkolási társulás vezetőjéhez. Az FKH vezetője ebben leírta, hogy a mozgássérülteknek kiadott parkolási engedély közokiratnak minősül, ezért ha valaki azt nem fogadja el, megsérti a jogszabályt. A közokiratot ugyanis mindaddig érvényesnek kell tekinteni, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik - mondta az [origo]-nak Felkai.

Az FKH vezetője elmondta, eddig két parkolási társulás vezetőjével beszélt, akik közölték, hogy megszüntetik a jelenlegi gyakorlatot. Felkait a Főpolgármesteri Hivatal részéről is megkeresték, és közölték vele, értesíteni fogják a parkolási társulások munkájában részt vevő önkormányzati munkatársakat, hogy ők is tegyenek meg mindent a jogsértés megszüntetéséért.

Felkai úgy véli, a probléma már ezen a héten megoldódhat, és a jövőben nem fogják megbüntetni az igazolvánnyal rendelkező mozgássérülteket. Az FKH vezetője ugyanakkor hozzátette, kezdeményezésével egyáltalán nem az volt a célja, hogy megkönnyítse azok dolgát, akik valóban hamis igazolványokat használnak. Az [origo] felvetésére elmondta, nem tud arról, hogy a parkolóőrök felső utasításra, vagy pedig saját döntésük alapján büntették meg a fogyatékosokat. Felkai hozzátette, nem is az volt a szándéka, hogy felelősöket keressen, és ezzel elmérgesítse a helyzetet, hanem az, hogy megszüntesse a jogsértést.

A hivatalevezető elmondta, ha a parlament elfogadja a készülő törvénytervezetet, akkor 2004 júliusától új - biztonsági azonosítókkal ellátott - igazolványokat kapnának a mozgássérültek, és egy országos szintű nyilvántartás is kiépülne. Jelenleg ugyanis az adott önkormányzatnál tartják csak nyilván, hogy kik azok a mozgáskorlátozottak, akik igazolványt kaptak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK