Maradhatnak a megszűnő ELTE-kar dolgozói

Senkinek sem kell távozni a megszűnő ELTE Tanérképző Főiskolai Kar dolgozói közül. A kar megszüntetését meghozó döntés előtt éles, nem mindig "baráti hangulatú" viták zajlottak az egyetemen belül. A megszűnő kar mellett ugyanakkor három új kar is létrejön szeptembertől.

Szeptembertől három új kar is létesül az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE), ezzel együtt azonban megszűnik a tanárképző főiskolai kar. A változtatást az ELTE kezdeményezte, a megvalósuláshoz azonban szükség van a kormány jóváhagyására is, ezért az oktatási tárca pénteken a testület elé terjeszti az erről szóló tervezetet. Elsőként a főiskolai kar főigazgatóját, Németh Andrást szerettük volna megkérdezni a kar megszűnéséről, ő azonban nem kívánt nyilatkozni, és azt tanácsolta, forduljunk az egyetem rektori hivatalához.

A hivatal oktatási osztályának vezetője, Bakonyi László az [origo]-nak elmondta, hosszú vita előzte meg a döntést, és ezek a megbeszélések nem mindig baráti légkörben folytak. Az osztályvezető elmondása szerint már 1996-ban elkészült az első stratégiai terv a tanárképző főiskola megszüntetésére, ez azonban akkor heves ellenkezést váltott ki.

A főiskolai kar tanácsában helyet foglalók többsége akkor bólintott rá a megszűnésre, amikor az egyetem garanciát vállalt többek között arra, hogy senkinek sem szűnik meg a munkahelye az átalakulás miatt. Bakonyi hozzátette, senkinek sem kell tehát távoznia, de ha valaki például nem akar az új szervezeti formában, esetleg új vezetők irányítása alatt dolgozni, azon nem tudnak segíteni.

A tanárképzői kar oktatói és munkatársai esetében csupán annyi lesz a változás, hogy az egyetemi tanszékek keretében folytathatják a munkát - mondta az osztályvezető, aki szerint leegyszerűsítve annyi fog történni, hogy "átírják a névtáblákat". A tanárképzői főiskolai oktatás tehát folytatódni fog az egyetemi tanszékek keretein belül. Az átalakítás nem érinti lényegesen a hallgatókat sem: a kar diákjai szeptembertől tovább folytathatják tanulmányaikat az egyetemen, az államvizsga után pedig főiskolai diplomát fognak kapni. Bakonyi szerint a változást csupán annyiban érezhetik meg a hallgatók, hogy így közelebb kerülhetnek az egyetemi képzéshez.

Az osztályvezető elmondta, a kar megszüntetését többek között azért kezdeményezték, mert a tanári képesítés megszerzéséhez már 1997 óta ugyanolyan tanulmányokat kell teljesíteni a főiskolákon és egyetemeken, ezért nem lett volna értelme fenntartani a két külön intézményt. Bakonyi közölte, ahhoz, hogy az átalakítás megtörténjen, a kormány jóváhagyását követően még sok előkészítő munkára van szükség, de 2003 szeptemberétől már mindenképpen az szervezeti formában fog kezdődni a tanév.

A tanári kar megszűnésével három új kar is létesül az ELTE-n: az informatikai, a társadalomtudományi, valamint a pedagógiai és pszichológiai kar. Az informatikai képzés eddig a természettudományi karon belül működött, a társadalomtudományi kar tulajdonképpen a jelenleg a bölcsészkaron található Szociológiai Intézetet takarja, míg a pedagógiai kar a megszűnő tanárképző főiskolai kar alapjain fog létrejönni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK