MÁV: vizsgálják a Bz-motorkocsikat

A MÁV Rt. vezetése azonnali hatállyal visszahívta és ultrahangos vizsgálatnak veti alá 259 darab Bz-motorkocsiját az utasbiztonság érdekében, mivel balesethez vezető repedéseket észleltek egyes kocsik tengelyén - közölte a vasúttársaság szerdán.

A MÁV közlése szerint a folyamatban lévő szokásos gépészeti vizsgálatok során a szakértőik megállapították, hogy egyes Bz-motorkocsik tengelyeinél repedések keletkeztek. Az eddigi mérések azt mutatták, hogy a kocsik egyharmadánál vannak olyan repedések, amelyek töréshez és így a járművek kisiklásához vezethetnek.

A vasúttársaság tudatja, hogy bár közvetlen veszély nincs, a balesetek megelőzése érdekében a hibák teljes körű kivizsgálása és a szükséges javítások elvégzéséig a MÁV más járművek átcsoportosításával oldja meg az utasok kiszolgálását.

A MÁV 259 darab cseh gyártmányú Bz-motorkocsival rendelkezik, amelyek átlagéletkora meghaladja a húsz évet. Ezeket a járműveket rendszeresen vizsgálják a gépészeti szakemberek.

A teljes vizsgálat befejezéséig a már ellenőrzött és teljesen biztonságosnak ítélt 40 jármű kivételével 219 Bz-motorkocsi közlekedtetését függesztették fel azonnali hatállyal.  Mivel a járművek leállítása néhány órát igénybe vesz, ezért gyakorlatilag csütörtök 0.00 órától nem közlekednek.

A döntés 520 település lakosait érinti. A MÁV Rt. 32 vonalon a forgalmat teljes mértékben szünetelteti. További 27 vonalon saját erőből, más típusú járművekkel, kevesebb járattal továbbra is fenntartja a forgalmat. Öt vonalon rövidebb szakaszon közlekednek a vonatok, és további 19 vonalon kisebb-nagyobb késésekkel, illetve módosított menetrenddel járnak a szerelvények. A vizsgálaton már átesett, jónak minősített, illetve tengelycserélt motorkocsik folyamatosan forgalomba állnak.

A vasúti havi és félhavi jegyek az érintett vonalakon és állomások között a menetrend szerinti Volán-járatokra érvényesek. A MÁV Rt. illetékesei megkezdték a tárgyalásokat a vonatpótló autóbuszok beállításáról. Az elővételben megváltott menetjegyeket a MÁV kezelési költség levonása nélkül a jegypénztáraknál visszatéríti.