Megszűnt az MTV kuratóriumi elnökségének megbízatása

A Legfelsőbb Ügyészség (LÜ) levelében azt írta az ellenőrző testület elnökének, hogy december 6-tól megszűnt az MTV kuratóriumi elnökségének megbízatása. Az LÜ szerint ugyanis nem írták ki időben az elnöki pályázatot. A törvény szerint az Országgyűlés 30 napon belül új kuratóriumi elnökséget választ.

Megszűnt a Magyar Televízió közalapítvány kuratóriumi elnökségének megbízatása - mondta ki hétfőn a Legfőbb Ügyészség (LÜ).

A LÜ törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva, az elnökség tavaly december 5-i határozatát vizsgálva hozta meg döntését Ékes Ilona, a Magyar Nők Világfóruma által a kuratóriumba delegált tag kérésére.

A médiatörvény szerint ugyanis, ha az elnökség "nem tud az összes tag kétharmados többségével javaslatot tenni a műsorszolgáltató elnökének személyére, és ugyanilyen szavazataránnyal új pályázat kiírásáról sem tud dönteni a pályázat beadási határidejétől számított harminc napon belül, megbízatása megszűnik".

Az [origo]-nak több kuratóriumi elnökségi tag is úgy nyilatkozott, hogy szerintük a jelenlegi helyzetre nem illik az LÜ által idézett passzus. Szerintük - bár az elnökjelöltről valóban nem tudtak decemberben megegyezni - abban konszenzus volt, hogy új pályázatot írnak ki. Januárban meg is állapodtak a határidőről, miszerint január 31-étől nyilvános a pályázat és március 2-áig lehet jelentkezni.

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az [origo]-nak elmondta: a törvény értelmében nem elég a pályázat kiírásáról dönteni, hanem ki kell írni a pályázatot. Ennek határideje tavaly december 6-a lett volna.

Az LÜ a kuratóriumi elnöknek figyelmeztetést küldött, melyben jelezte, hogy a törvény szerint megszűnt a kuratórium megbízatása. Az ellenőrző testület elnökének pedig egy felszólalást küldött, melyben kérte a mulasztásos törvénysértés kiküszöbölését és az Országgyűlés tájékoztatását. Az ellenőrző testület elnöke köteles válaszolni a levélre.

Az [origo]-nak az egyik kuratóriumi elnökségi tag azt mondta: az LÜ megküldi határozatát az Országgyűlésnek, mivel az Országgyűlés (OGY) döntött a tagokról. Amennyiben az OGY úgy dönt, hogy nem szünteti meg az elnökség megbízatását, az LÜ bírósághoz fordulhat. Amennyiben az OGY elfogadja a döntést, valóban megszűnik a tagok megbízatása. Borbély Zoltán szerint azonban ez nem így van. Az LÜ nem határozatot hozott, hanem megállapította, hogy a törvény szerint megszűnt a kuratóriumi elnökség megbízatása. Az Országgyűlés tájékoztatása pedig nem az LÜ feladata.

A médiatörvény szerint a kuratórumi elnökség megbízatásának megszűnése után az Országgyűlés 30 napon belül új elnökséget választ. Az új testületbe a régi tagok nem jelölhetők.

Eredetileg tavasszal járt volna le az elnökség mandátuma.

Az elnökség tavaly július 29-én, majd október 7-én írt ki pályázatot az elnöki posztra, mindkét pályázat sikertelenül végződött. Először az elnökség jelöltje nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást a nagykuratóriumtól. A második alkalommal pedig már az elnökség sem tudott konszenzusra jutni a jelölt személyéről. Még december 5-én új pályázat kiírása mellett döntöttek.

Az elnökség délután 3-kor összeült a helyzet értékelésére. Ezt követően Kocsis András elnökhelyettes csak annyit mondott az MTI-nek: a kuratóriumi elnökség megkapta a Legfőbb Ügyészség levelét, azt azonban csak következő, rendkívüli ülésén tárgyalja meg. Szerinte a tanácskozásra napokon belül sor kerül. A kuratóriumi elnökség az állásfoglalását megküldi a Legfőbb Ügyészségnek, illetve azt a sajtón keresztül a nyilvánosság tudomására hozza - mondta Kocsis.

Több társadalmi delegált is vizsgálja annak lehetőségét, miként működhet mandátumának lejártáig a kialakult helyzetben a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma. Az MTI-nek több, a testületbe civil szervezetek delegáltjaként bejutott személy is úgy nyilatkozott, fontolgatják, hogy rendkívüli kuratóriumi ülés összehívását kezdeményezik.

Ellentmondást látok a médiatörvény és a Legfőbb Ügyészség levele között - nyilatkozta szerdán az MTI-nek Bánó Attila az MTV kuratóriumi elnökségébe korábban a Független Kisgazdapárt által delegált tag. Mint mondta, fogalmilag nem azonos a kiírásról szóló döntés meghozatala és a kiírás megtörténte. Bánó Attila szerint ugyanis a döntés nem, a kiírás azonban mindenképpen kapcsolódik a pályázat közzétételéhez. Hozzátette: furcsállja, hogy a Legfőbb Ügyészség levele nem megy részletekbe, és egy ilyen horderejű ügyben "szűkszavú, néhány soros" állásfoglalást tesz csak közzé.

A Legfőbb Ügyészség minden látszat ellenére nem tényt, hanem véleményt közölt a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségéhez szerdán eljuttatott levelében - kommentálta a történteket Haraszti Miklós szabad demokrata testületi tag az MTI-nek. Szerinte a "keresztül-kasul téves" dokumentum azt hiányolja, amit valójában a kuratóriumi megtett; hozzátette, az ügyészségről szóló törvény szerint a figyelmeztetés műfaja - amelyben a dokumentum született - az érintett szerv döntését kéri a vonatkozó ügyben. Mint mondta, nem kétséges, hogy a kuratórium elnöksége meg fogja hozni döntését és abban nem fogadja majd el az ügyészség álláspontját.

KAPCSOLÓDÓ CIKK