A Fidesz iskolabezárási hullámtól tart

Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatási kabinetjének vezetője szerint "példátlan méretű iskola- és óvodabezárási hullám" indult el, s akad olyan önkormányzat, ahol nyolc iskolát vonnak össze. Pokorni közölte: különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek az oktatási intézményeket fenntartó 3500 lakos alatti kistelepülések.

A politikus pénteki budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a Fidesz már a költségvetés vitájakor felhívta a kormánypártok figyelmét, hogy a beterjesztett javaslat beláthatatlan következményekkel jár az önkormányzatok számára, mivel nem biztosítja a 2002. évi béremelés fedezetét. Utalt rá, hogy az Állami Számvevőszék jelentésében az áll: a közoktatás területén a bérintézkedések éves szinten 182,5 milliárd forintba kerülnek, míg a normatív hozzájárulások és támogatások csak 113,3 milliárd forint többletet biztosítanak. Kifejtette: a Fidesz a számvevőszékhez és az önkormányzati szövetségekhez hasonlóan jelezte, hogy a forráshiány veszélyezteti az önkormányzatok működését, a fenntartói feladatok ellátását és tömeges önkormányzati csődök, intézménybezárások, jelentős létszámot érintő elbocsátások várhatóak az idén.

 

Pokorni szerint különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek az oktatási intézményeket fenntartó 3500 lakos alatti kistelepülések. Jelentős részük ugyanis óvodát, alsó tagozatot tart fenn, és esetükben a normatív támogatás csupán 25-35 százalékkal nő. Pokorni Zoltán kifogásolta azt is, hogy a kistelepüléseknek járó kiegészítő normatív támogatás, amely az előző kormány alatt fedezte az önkormányzati önrészt és biztosította a működési feltételeket, az idén egyetlen fillérrel sem nő. Ez közel 350 ezer, azaz minden negyedik iskoláskorú gyermeket és az oktatási intézmények felét, 3800 óvodát, általános iskolát érint hátrányosan.

 

Pokorni sajtótájékoztatóján közölte: a helyzetet tovább rontja a közoktatási törvény tervezett módosítása. Utalt rá: a törvény 1999-ben az előző kormány idején történt módosításával megteremtődött a garancia arra, hogy az önkormányzatok normatív támogatása évről évre bővüljön. Ezzel szemben a mostani javaslatban az szerepel: a normatív hozzájárulások összegének el kell érniük az előző évi normatívák összegét. Az ellenzéki politikus szerint a javaslat megteremti annak lehetőségét, hogy a normatív támogatásokat a szocialista kormány a jelenlegi szinten befagyassza. Elmondta: a tervezet elfogadása esetén 2005-ben országos szinten mintegy 92 milliárd forinttal gazdálkodhatnak kevesebb pénzből az óvodák és az iskolák.