A honvédelmi tárca számításai alapján az önkéntes haderőre történő áttérés 106- 122 milliárd forint kiadást jelentene 2006-ig, hosszútávon azonban megtakarítást jelent a sorkatonaság megszűnése. Az SZDSZ a sorkatonaság 2004-es eltörlése érdekében indít kampányt, erről azonban nem tájékoztatta a honvédelmi tárcát.

Az SZDSZ az előző ciklusban kezdeményezte a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlését. A sorkötelesség megszüntetése mellett a párt szerint többek között pénzügyi, katonapolitikai érvek szólnak, de a kényszersorozás nagymértékben korlátozza az önrendelkezés jogát is.

A szocialista párt korábban 2008-2010-re tartotta elképzelhetőnek az áttérést az önkéntes, hivatásos hadseregre. Ezek után az MSZP-SZDSZ kormány programjába bekerült az az ígéret, hogy "a sorkatonai szolgálat megszüntetését és az önkéntes, hivatásos honvédség felállítását a kormányzati ciklus végéig fokozatosan megvalósítjuk". Az SZDSZ szerint ez már 2004-ben is megtehető, ennek érdekében a közelmúltban kampányt is indítottak. Az eredetileg 2006-os dátumot a védelmi tárca is módosította, a két hét múlva a kormány elé kerülő dokumentum szerint 2005-ben lesz az utolsó bevonulás - írja a Népszabadság.

Horn Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal tárcák közötti koordinációért felelős SZDSZ-es politikai államtitkára szerint, ha a honvédségi vezetők egyetértenek abban, hogy az átállás megvalósítható 2005-ben, akkor nincs ok a késlekedésre. Az államtitkár úgy véli, ebben a HM vezetése is partner, hiszen már elkészült az erről szóló előterjesztés is. Szerinte a 2005-ös váltáshoz legkésőbb 2004 elején döntenie kell a parlamentnek.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az SZDSZ-es kampánnyal kapcsolatban elmondta: ha egy párt úgy ítéli meg, hogy identitása megőrzése érdekében kampányt kell indítania, ahhoz neki a tárca vezetőjeként nincs szava. Az átállás időpontját a kormány mondja majd ki két hét múlva. A miniszter szerint elképzelhető a 2005-ös dátum, ennél hamarabb azonban nem lehet végrehajtani a váltást.

A honvédelmi tárca számításai alapján az önkéntes haderőre történő áttérés 106- 122 milliárd forint kiadást jelentene 2006-ig, ennek teljes anyagi fedezete azonban a költségvetésben nincs meg. A HM elemzése szerint hosszú távon megtakarítással jár az önkéntes hadsereg működtetése, hiszen kevesebbet kell költeni a kiképzésre, a drága eszközök is kevésbé amortizálódnak a szakszerűbb használat mellett. Újabb számítások szerint az átállás kevesebből is megoldható, ám közvetlen költségei így is meghaladják az ötvenmilliárdot. Juhász szerint a pontos összeg csak becsülhető, az nagymértékben függ attól, milyen ütemben érkeznek a hadseregbe a sorkatonákat kiváltó szerződésesek.