Hónapokig tarthat a kivont vonatok vizsgálata

Csillag István gazdasági miniszter pénteken tájékoztatja a kormányt a több száz motorvonat kivonásának körülményeiről, a döntés okairól. Az ország több száz települését érintette és okozott sok helyen közlekedési káoszt a MÁV szerda esti váratlan döntése, miszerint csütörtök hajnaltól 219 motorvonatát vonja ki a forgalomból a tengelyek veszélyes állapota miatt. Több vonalon pénteken sem közlekednek a vonatok, ezekről a településekről buszok szállítják az utasokat.

Az ország több száz települését érintette és okozott sok helyen közlekedési káoszt a MÁV szerda esti váratlan döntése, miszerint csütörtök hajnaltól 219 motorvonatát készült azonnali hatállyal kivonni a forgalomból a tengelyek veszélyes állapota miatt. A kiesett vonatok pótlására kezdetben a honvédség és a határőrség buszait is igénybe vették. Tegnap estére a legtöbb helyen a Volán-vállalatok pótolták a kiesett vonatokat. Mándoki Zoltán, a MÁV Rt. vezérigazgatója elmondta: a motorvonatok vizsgálata várhatóan január végén fejeződnek be. A legpesszimistább becslés szerint áprilisban már valamennyi Bz-motorkocsi közlekedni fog - tette hozzá.

Csillag István gazdasági miniszter ma tájékoztatja a kormányt a váratlan döntés okairól és körülményeiről - írja a Népszabadság. A miniszter csütörtökön azt mondta, hogy a szúrópróbaszerűen végzett vizsgálatok nagy arányban mutatták ki a veszélyes hibát, ezért személyesen is jóváhagyta a kényszerű intézkedést. A MÁV azt ígéri, hogy február elsejéig minden forgalomból kivont motorvonatot átvizsgál. A cseh gyártó cég egyelőre semmiféle értesítést nem kapott.

Pénteken már valamennyi - korábban elérhetetlen - település megközelíthető vonattal, vagy pedig vonatpótló autóbusszal. Mától újabb vasútvonalakon helyreáll a személyvonat-forgalom, a többi helyen vonatpótló autóbuszok helyettesítik a szerelvényeket. Hat vasútvonalon szünetel a vasúti utasforgalom, itt az utasok a Volán-járatokkal érhetik el úti céljaikat. Egyelőre csak a vonatpótló buszokat vehetik igénybe az utasok Villány és Mohács, Komárom és Esztergom, Nyíregyháza és Nyíradony, Mezőhegyes és Battonya, Kisszénás és Kondoros, Murony és Békés, valamint Lajosmizse és Kecskemét között. Ezekre a településekre utazók még késésekre és zsúfoltságra számíthatnak - közölte a MÁV.

KAPCSOLÓDÓ CIKK