Megérkeztek Taszárra az amerikai kiképzők, s január 26-a után minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy az amerikai hadsereghez kötődő, arab származású emigránsok első csoportjának képzését február elején elkezdjék a civil, közigazgatási és összekötői feladatokra.

A kiképzők érkezéséről David W. Barno vezérőrnagy, az Amerikai Hadseregtábornoka, a taszári katonai bázison tartózkodó amerikai kiképzőegység parancsnoka számolt be pénteken Kaposváron a megyeházán, ahol találkozott Gyenesei Istvánnal, a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnökével.

Gyenesei a megbeszélést követően elmondta: a tábornok tájékoztatása szerint a tábor elkészült, a kiképzésben részt vevők érkezésének időpontjáról azonban David W. Barno biztonsági okokra hivatkozva nem adott információt.

A védelmi bizottság elnöke szólt arról is, hogy kérésére a parancsnok megígérte, a bázison és annak környékén a biztonság fenntartásában az amerikai katonák is részt vesznek. A védelmi bizottság elnöke azt kérte továbbá, hogy lehetőség szerint minden olyan információt, ami nem veszélyezteti a kiképzés és a térség biztonságát, osszanak meg a nyilvánossággal a tájékoztatási központon keresztül.

Közlése szerint erre a tábornok fogadókésznek mutatkozott, s egyben megköszönte, hogy a megyeházán létrejöhetett a magyar és amerikai munkatársakkal működő tájékoztatási iroda. A bizottság elnöke megjegyezte: a parancsnok reményei szerint tavasszal az amerikai kiképzőkatonák megismerkedhetnek Somogy megyével, a kiképzendő állomány azonban nem hagyhatja el a bázist.

Gyenesei István elmondta azt is, hogy a parancsnok elmondása szerint a programban részt vevő kiképzendők egészségügyi ellátásáról a bázison felépült katonai kórházban gondoskodnak, illetve szükség esetén repülőgéppel egy másik országba szállítják őket, a kiképzők pedig esetlegesen igénybe vehetik majd a Kaposi Mór Megyei Kórházat.