Eddig 242 darab motorvonat ultrahangos vizsgálata zárult le a MÁV Rt.-nél, melyek közül 88 darabot találtak hibásnak. A javításukhoz szükséges első 30 tengely egy hónap múlva érkezik meg Csehországból.

Kanyó László, a vasúttársaság kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a MÁV-nál még további 17 darab motorkocsi tengelyét kell átvizsgálni. A vasúttársaság szerdán késő este közölte, hogy azonnali hatállyal, a közlekedés biztonsága érdekében, 259 Bz-motorkocsijából 219-et kivon a forgalomból.

A MÁV tájékoztatása szerint a folyamatban lévő szokásos gépészeti vizsgálatok során a szakértők megállapították, hogy egyes Bz-motorkocsik tengelyeinél repedések keletkeztek. Az eddigi mérések azt mutatták, hogy a kocsik egyharmadánál vannak olyan repedések, amelyek töréshez, és így a járművek kisiklásához vezethetnek. A vasúttársaság szerint nincs ugyanbár közvetlen veszély, a balesetek megelőzése érdekében azonban a hibák teljes körű kivizsgálása és a szükséges javítások elvégzéséig a MÁV más járművek átcsoportosításával oldja meg az utasok kiszolgálását.