A Békés megyei állatorvosoknak és határőröknek kell megakadályozniuk, hogy a Romániában pusztító sertéspestis átterjedjen Magyarországra. A földművelési tárca illetékes osztálya szerint a szomszédos országban már legalább egy éve gondot okoz a betegség, amelynek során csak Arad megyében több mint 170 állat pusztult el a napokban.

Az elmúlt napokban sorozatos sertéspestis megbetegedéseket észleltek a romániai Arad megyében. A helyi állategészségügyi felügyeletnél összesen 174 fertőzött állatról tudnak, amelyek közül keddig 120-at már megsemmisítettek, további 50 pedig elpusztult a betegség miatt. Az Arad megyei állat-egészségügyi felügyelet vezetője elmondta: nem kizárt, hogy a betegség átterjedjen a román határ menti magyarországi településekre is, mivel a hét település között a magyar határhoz közeli is van.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Állat-egészségügyi Osztályának helyettes vezetője, Herpay Laura az [origo]-nak elmondta, tudnak a Romániában kialakult helyzetről, és már megtették a szükséges lépéseket. Egyeztettek a határhoz közeli Békés megye főállatorvosával, aki körlevélben értesítette a térségben dolgozó állatorvosokat. A körlevél felhívja az állatorvosok figyelmét arra, hogy akit beteg sertéshez hívnak, az különösen figyeljen a sertéspestis egyébként nem túl szokatlan tüneteire.

A minisztérium emellett felvette a kapcsolatot a határőrséggel, kérve, hogy külön figyeljenek arra, nehogy valaki nyers sertéshúst hozzon át Romániából. Herpay elmondása szerint a sertéspestis terjedésének ugyanis szinte egyetlen módja az, ha valaki román területről disznóhúst hoz Magyarországra, majd az valamilyen módon a magyar sertések közelébe kerül. (Például a hús levét valamilyen más étellel együtt a disznóknak adják.)

Az osztályvezető-helyettes elmondta, Romániában azóta okoz nagyobb problémát a sertéspestis, mióta az uniós előírásoknak megfelelően több megyében betiltották a betegség elleni védőoltás használatát. (Az EU-ban azért nem használják a védőoltást, mert szinte az összes tagállam mentes a sertéspestistől.)

Magyarország már évekkel korábban felhagyott a szérum használatával, hazánkban azonban közel sem okoz ilyen problémát a sertéspestis. A román helyzetre az jelenthet megoldást, ha alkalmazzák azt a nyugaton kifejlesztett oltóanyagot, amelyet különleges esetekben az EU is engedélyez. Herpay hozzátette: Magyarország is rendelkezik ilyen szérumkészletekkel, hogy vészhelyzet esetén kezelni tudják a problémát.