A Magyar Televízió Közalapítvány Ellenőrző Testületének álláspontja szerint a kuratóriumi elnökség a médiatörvény szabályainak megfelelően döntött decemberben az új elnöki pályázat kiírásáról, így megbízatása nem szűnt meg. Korábban a Legfelsőbb Ügyészség ennek ellenkezőjét állította.

A Legfelsőbb Ügyészség (LÜ) múlt hét szerdán levelében azt írta az Ellenőrző Testület elnökének, hogy december 6-tól megszűnt az MTV kuratóriumi elnökségének megbízatása. Az LÜ szerint ugyanis nem írták ki időben az elnöki pályázatot. A médiatörvény szerint ugyanis, ha az elnökség "nem tud az összes tag kétharmados többségével javaslatot tenni a műsorszolgáltató elnökének személyére, és ugyanilyen szavazataránnyal új pályázat kiírásáról sem tud dönteni a pályázat beadási határidejétől számított harminc napon belül, megbízatása megszűnik".

Az LÜ levélben felszólította a kuratórium elnökét, Bakó Lajost, hogy ne hozzanak határozatokat. A kuratórium elnöksége az LÜ döntését követően azt közölte, hogy az Ellenőrző Testület állásfoglalását tartják irányadónak. Ezt követően is üléseztek, kedden Ragáts Imrét, az MTV ügyvezetőjét hallgatták meg.

A médiatörvény szerint a kuratórumi elnökség megbízatásának megszűnése után az Országgyűlés 30 napon belül új elnökséget választ. Az új testületbe a régi tagok nem jelölhetők. Szili Katalin házelnök hétfőn közölte, hogy még a héten megkezdődik az MTV kuratóriumi elnökségének megválasztásához szükséges eljárás, február 11-én valószínűleg már meg is választhatják az új kuratóriumi tagokat.