Letette esküjét csütörtökön Malinák Árpád, a Fidesz-MDF kunszentmiklósi önkormányzati képviselője, aki vesztegetés gyanúja miatt október óta előzetes letartóztatásban van. Malinákot még fajtalankodással is vádolják, amit a képviselő kategorikusan tagad.

Malinák Árpádot a kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetből civil ruhás fegyőrök vitték Kunszentmiklósra. A Fidesz-MDF közös jelöltjeként megválasztott képviselőt a városháza előtt 20-30 emberből álló csoport üdvözölte, majd a mandátum átvétele után nagy tapssal búcsúztatta.

A férfi az őszi helyhatósági választások idején már őrizetben volt, a polgármester után a legtöbb, csaknem 2000 szavazattal került be a kunszentmiklósi önkormányzati testületbe.

Malinák Árpád a csütörtöki eskütétel után megköszönte a bizalmat, és leszögezte: nem követte el azt, amivel gyanúsítják. A 35 éves képviselőt azzal gyanúsítják, hogy a Kiskunsági Ifjúsági és Kulturális Egyesület elnökeként papíron foglalkoztatott polgári szolgálatos fiatalokat.

A szülők feljelentése szerint a férfi több fiatal esetében a szolgálat végzést igazoló okiratot annak fejében írta alá, hogy rendszeresen visszatartotta a munkaügyi központ által részükre folyósított járandóságot.

A nyomozás eddigi adatai szerint Malinák Árpád 2000 szeptembere óta összességében több mint egymillió forintot használt fel saját céljaira, miközben a fiatalokkal aláíratta a kifizetésről szóló ívet.

A Bács- Kiskun megyei Főügyészség által elkészített vádiratban az is szerepel, hogy két - az egyesületben polgári szolgálatukat letölteni kívánó - fiatalt csak azzal a feltétellel vett volna fel, ha megengedik, hogy orálisan kielégítse őket. A fiatalemberek a vádirat szerint nem vállalták az aktust.

Kunszentmiklóson városszerte koncepciós perről beszélnek, az emberek közül sokan nem hiszik, hogy a képviselő bűnös lenne; minderről az eskütétel kapcsán többen is beszéltek a sajtó munkatársainak a településen.