Jövő héten tárgyalja a kormány az önkéntes haderőre való áttérés koncepcióját. A tervek szerint 2006-ra jönne létre a professzionális haderő, de a sorkötelesek behívását már korábban, 1-2 évvel az átállás előtt leállítják.

Az önkéntes haderőre történő áttérés koncepcióját a jövő héten tárgyalja a kormány - közölte a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikai helyettes államtitkára csütörtökön. Komor Levente elmondta, hogy csütörtökön adta át a parlamenti pártok katonai szakértőinek a koncepció tervezetét. Mint mondta, az önkéntes haderőre való áttérés megvalósítása kapcsán a jövőben folyamatosan egyeztetni szeretnének a parlamenti pártok képviselőivel, szakértőivel.

Az államtitkár elmondta: a koncepcióban többféle megoldást dolgoztak ki az áttérés megvalósítására. Célul tűzték ki, hogy 2006-ban megvalósuljon a professzionális haderőre történő átállás, azonban a tervek szerint a sorkötelesek behívását már korábban leállítják. Jelenleg még nem lehet tudni, hogy erre mikor kerül sor, ezzel kapcsolatban nem is tartalmaz időpontot a koncepció. Elképzelhető, hogy egy-két évvel a tervezett átállás előtt már nem hívnának be sorkatonákat.

A szaktárca azzal is foglalkozik, hogyan lehet elkerülni, hogy ne emelkedjen meg jelentősen azok száma, akik az áttérés közelsége miatt ki akarnak bújni a sorkatonai szolgálat alól. Az áttérés időszakában kompenzálni szeretnék azokat a fiatalokat, akik utolsóként teljesítenek katonai szolgálatot. Elképzelhetőnek tartják, hogy számukra az elhelyezkedésüket segítő programokat, képzéseket biztosítanak majd. A javaslatok között szerepel például az is, hogy a sorkötelezettség megszüntetéséig minimálbért fizessenek a sorkatonai szolgálatra önkéntesen jelentkezőknek.

A következő években a Magyar Honvédség egyre kevesebb fiatalt fog behívni a sorkötelesek közül. A közeljövőben jelenik meg a sorozásokra vonatkozó intézkedés, amely szelektál a behívható sorkötelesek között. Az államtitkár példaként említette, hogy a jövőben bizonyos korhatár felett már nem hívják majd be a sorköteleseket. Lehetőség szerint ugyancsak nem sorozzák be azokat sem, akik megnősültek vagy akik a középiskola után felsőfokú intézményben továbbtanulnak.

Az áttérési folyamat költségeiből a szaktárca vezetése mintegy 60 milliárd forintra nem látja még a fedezetet, ám a védelmi költségvetés átcsoportosításával ez az összeg felszabadítható.