Még ötven vagyonnyilatkozat hiányzik

Egy nappal a határidő előtt a 386 országgyűlési képviselőből 336-an már leadták vagyonnyilatkozatukat. Aki késik, annak a hiány pólásáig nem jár tiszteletdíj és nem gyakorolhatja képviselői jogait.

Az országgyűlési képviselőknek idén is január 31-ig kell leadniuk vagyonnyilatkozatukat. Ebben a több oldalas dokumentumban minden ingó és ingatlan vagyonukról, megtakarításukról és tartozásukról nyilatkozniuk kell.

Csütörtök délelőtt 11 óráig a 386 képviselőből 336 adta le vagyonnyilatkozatát - közölte az [origo]-val Karsai József, a mentelmi bizottság jogi szakértője. Vagyis már csak ötven képviselő vagyonnyilatkozata hiányzik.

Aki határidőig elmulasztja leadni nyilatkozatát, az a törvény szerint a hiány pótlásáig nem kaphat tiszteletdíjat, illetve nem gyakorolhatja képviselői jogait: nem szólalhat fel és nem szavazhat. A tavaszi ülésszak első ülésére február 4-én kerül sor. Karsai szerint azonban nem valószínű, hogy bárki is elkéssen. Elmondta: utoljára 2001 tavaszán fordult elő, hogy két képviselő nem adta le időben vagyonnyilatkozatát. Azóta két alkalommal kellett nyilatkozni, és akkor határidőre ezt mindenki meg is tette.