Pótnyomozás indul Csillebérc-ügyben

A Fővárosi Főügyészség helyt adott Rogán Antal fideszes képviselő panaszának, és pótnyomozást rendelt el a Csillebérci Úttörőtáborhoz tartozó vadászház eladásának ügyében. Az ügyben vizsgálatot indított Keller László közpénzügyi államtitkár is, aki Rogánhoz fordult, hogy az ingatlaneladással kapcsolatos iratokat megkaphassa.

A Népszabadság értesülései szerint a Fővárosi Főügyészség helyt adott Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselő panaszának és pótnyomozást rendelt el a csillebérci vadászház eladásának ügyében. A rendőrség tavaly decemberben zárta le az ügyben folytatott nyomozást, éppen az ügyészség utasítására - jegyzi meg a lap.

Rogán korábban feljelentést tett az ügyben, és azt állította, hogy a Magyar Úttörő Szövetség jóval áron alul, 15 millió forintért adta el a csillebérci vadászházat. Az ügylet haszonélvezője pedig Rácz Péter, a szövetség elnöke, mivel jelenleg ő lakik a házban.

Az ingatlan 1700 négyzetméteres telken fekszik, a vadászház több mint száz négyzetméter alapterületű, és rendelkezik egy 40 négyzetméteres garázzsal. Szakértők szerint 96 millió forintot ért az ingatlan, mivel az eladáskor már érvényes építési engedélyt adtak ki a területre, ezáltal jelentősen megnövekedett a vadászház értéke.

A rendőrség mindezek ellenére megszüntette a nyomozást. Szerintük ugyanis nem bizonyítható, hogy Rácz Péter tudott arról, hogy a területre építési engedélyt adtak ki. Így a rendőrségi határozat szerint nem bizonyítható a szándékos megtévesztés.

A Fővárosi Főügyészség azért adott helyt Rogán panaszának, mert szerintük a korábbi nyomozást felügyelő ügyész "téves állásfoglalása alapján" szüntette meg az ORFK a nyomozást - írja a Népszabadság. A főügyészség szerint az ügy teljes körű feltárása elmaradt, és a rendőrség nem szerzett be minden releváns adatot. A mostani döntés alapján a rendőrségnek tisztáznia kell a kérdéses ingatlanra vonatkozó építési engedély megszerzésének és építésének a körülményeit, valamint azt is, hogy a MÚSZ elnöke milyen feltételekkel költözött be a vadászházba.

Keller László közpénzügyi államtitkár is vizsgálódni kezdett az ügyben, és szerdán levélben fordult Rogán Antalhoz, kérve, hogy a politikus bocsássa rendelkezésére az ingatlaneladással kapcsolatos dokumentumokat. Rogán nyílt levélben válaszolt Kellernek, amelyben közölte az államtitkárral, hogy minden, az ügyre vonatkozó dokumentum és információ a rendőrségen, illetve az Úttörőszövetségnél megtalálható.

KAPCSOLÓDÓ CIKK