Megtiltotta a rendőrség a Civilek a békéért elnevezésű tömörülés február 15-re tervezett, az Amerikai Egyesült Államok iraki agressziója elleni demonstrációjának megtartását Budapesten, mondván, a közlekedés aránytalan sérelmével járna a rendezvény megtartása.

A rendezvény betiltásáról szóló határozatot a szervezők pénteken kora délután kapták meg. Artner Annamária, az ATTAC Magyarország elnöke, a békedemonstráció egyik szervezője közölte: a határozat ellen bírósági keresetet nyújtanak be.

A demonstráció a Liszt Ferenc téren kezdődne, a résztvevők onnan az Andrássy út érintésével a Kossuth térre vonulnának. A jelzett napon Európa számos városában tartanak békedemonstrációkat az iraki beavatkozás ellen tiltakozva.

Az összeurópai békenapról a tavaly novemberi firenzei Európai Szociális Fórum résztvevői határoztak. Az iraki háború ellen azért lépnek fel, mert álláspontjuk szerint az nem a terrorizmus elleni harcot, hanem az amerikai gazdaság érdekeit, az olajtartalékok feletti ellenőrzés jogának megszerzését, más népek megfélemlítését szolgálja.