Új útvonalat keres a háborúellenes szervezet

A bíróság még nem döntött a rendőrség által nem engedélyezett háborúellenes tünetésről. A szervezők már a végleges döntés előtt új útvonalakat keresnek. Állítják: mindenképpen demonstrálnak jövő hét szombaton a tervezett iraki háború ellen, csak azt nem tudják még, hogy pontosan hol.

Más helyszínen, de mindenképpen megrendezik a február 15-i háborúellenes demonstrációt - állítják a szervezők. A Civilek a Békéért szervezet múlt héten nem kapott engedélyt a rendőrségtől arra, hogy jövő héten szombaton a budapesti Andrássy úton vonuljanak fel, mert ez akadályozná a közlekedést. A szervezet ezért fellebbezett a Fővárosi Bíróságon a döntés ellen. A bíróság várhatóan a hét közepén dönt a beadványról.

A Civilek a Békéért azonban már a bíróság döntése előtt elkezdett új útvonalakat keresni, a rendőrökkel is egyeztetve a terveket. Az egyik elképzelés szerint az Erzsébet térről mennének át a Kossuth térre. Emellett az is elképzelhető, hogy az eredetileg tervezett helyszín mellett maradnak, így a Liszt Ferenc térről vonulnának -az Andrássy út helyett - mellékutcákon a Parlament elé.

A Civilek a Békéért rendezvénye mellett egy másik egyesület, a Humanista Mozgalom is demonstrál feburár 15-én a tervezett iraki háború ellen: ők a Műegyetem előtt gyülekeznek, majd innét mennek át az Erzsébet térre. Ezt a felvonulást a rendőrség már engedélyezte.

Február 15-én nem csak Budapesten, de több európai nagyvárosban is lesznek hasonló megmozdulások. Az összeurópai békenapról a tavaly novemberi firenzei Európai Szociális Fórum résztvevői határoztak. Az iraki háború ellen azért lépnek fel, mert szerintük az nem a terrorizmus elleni harcot, hanem az amerikai gazdaság érdekeit, az olajtartalékok feletti ellenőrzés jogának megszerzését, más népek megfélemlítését szolgálja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK