A Fiatal Baloldal tüntethet a Hősök terén

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tudomásul vette a Fiatal Baloldal által február 9-re, a Hősök terére és a Felvonulási térre bejelentett rendezvényét. A BRFK szerint a gyűlés megfelel a gyülekezési jogról szóló törvényben foglaltaknak. Korábban ugyanakkor több szervezet kérelmét is visszautasították - többek között a Vér és Becsület Hősök terére bejelentett gyűlését is  - azzal az indokkal, hogy zavarná a forgalmat a tervezett demonstráció.

Az MSZP mellett működő szervezet azért jelentette be rendezvényét a Hősök terére, hogy ott ugyanazon a napon a Vér és Becsület Kulturális Egyesület (VBKE) ne tarthasson demonstrációt.

A Vér és Becsület mellett ugyanakkor több más civil szervezet kérelmét sem vette tudomásul a rendőrség. Így egyelőre kérdéses az is, hogy a Civilek a Békéért szervezet megtarthatja-e háborúellenes demonstrációját.

Gerő Dániel, az MSZP mellett működő szervezet alelnöke elmondta: azért tartják fontosnak, hogy a VBKE ne demonstrálhasson, mert véleményük szerint jelenleg nincs megfelelő jogi háttér az ilyen szélsőséges csoportok visszaszorítására.

A BRFK pénteken tájékoztatott arról, hogy megtiltja a VBKE február 9-i rendezvényét, mert annak megtartása a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével járna. A VBKE rendezvényén az Ajtósi Dürer sortól a Felvonulási téren át a Hősök terére vonultak volna a résztvevők.

Az MTI úgy tudja: a BRFK azért vette tudomásul a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták bejelentését, mert rendezvényükön nem terveztek felvonulást.

A gyülekezési jogról szóló törvény szerint a közterületen tartandó rendezvény szervezését a területileg illetékes rendőrkapitányságnál legalább három nappal a megtartás tervezett időpontja előtt be kell jelenteni. A jogszabály szerint a rendőrség akkor tilthatja meg a rendezvény megtartását megjelölt helyen vagy időpontban, ha az a "népképviseleti szervek vagy bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, illetőleg a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével járna".

A rendőrségnek erről a bejelentés beérkezésétől számított 48 órán belül kell döntenie, majd határozatát 24 órán belül kell a szervezőkkel közölnie. A határozat ellen fellebbezésnek nincs helye, a szervezők bíróságnál kérhetik az abban foglaltak felülvizsgálatát három napon belül. A bíróságnak ugyancsak három napon belül kell döntenie. A bírósági határozat ellen nincs helye jogorvoslatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK