A szűrővizsgálatok negyedét veszik igénybe

Az egészségmegőrzéshez évente hét-nyolc térítésmentes szűrővizsgálatra van lehetőségük a 70 év alatti magyar állampolgároknak. Az adatok szerint ennek a negyedét sem veszik igénybe. Az emberek többsége a félelem miatt hanyagolja el a betegségmegelőző vizsgálatokat.

Az egészségbiztosító által fizetett betegségmegelőző ellátások közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek, a tüdő, a különböző daganatmegelőző állapotok szűrése, a csípőficam- és egyéb mozgásszervi vizsgálatok. A tapasztalatok szerint azonban a legtöbben még a tüdőszűrést is elbliccelik. Az emberek többsége a félelem miatt hanyagolja el a betegségmegelőző vizsgálatokat.

Az utóbbi években a szűrővizsgálatokra az Országos Egészségbiztosító Pénztár hárommilliárd forintot fizetett ki a szolgáltatóknak. Ugyanakkor, ha minden jogosult igénybe vette volna ezeket a vizsgálatokat, az összeg nagysága legalább 13 milliárd forint lenne - írja a Népszabadság.

Jávor András, a népegészségügyi programiroda igazgatója a Magyar Hírlapnak elmondta: az országosan szervezett vizsgálatok hatékonyak. A tavaly indult lakossági mellrákszűréseken az érintett nők 43 százaléka megjelent. Voltak országrészek, például Szabolcsban, ahol az asszonyok 70-80 százaléka is részt vett. Ugyanakkor Tolnában, ahol az országos kampány előtt már létezett szervezett mellrákszűrés, a hívólevélre a nőknek csak harmada jelent meg.

Júliusban megkezdődhetnek a méhnyakrákszűrések. A tervek szerint valamennyi 25 és 65 év közötti nőt hívják a vizsgálatra. Aki ragaszkodik saját magánnőgyógyászához, megteheti, ám az ő esetében a biztosító csak a szövettani vizsgálatot fizeti, a magánorvosi vizitet nem.

KAPCSOLÓDÓ CIKK