Erőt és egységet kell felmutatni Irak lefegyverzéséhez - mondta a parlamentben napirend előtt a miniszterelnök. Az ellenzéki politikusok támadták Medgyessyt, hogy múlt héten aláírta azt a levelet, amelyben európai országok vezetői kiálltak az USA iraki politikája mellett.

Békés eszközökkel kell rábírni Irakot, hogy hajtsa végre az ENSZ Biztonsági Tanács határozatát a tömegpusztító fegyvereinek leszereléséről, ehhez azonban erőt és egységet kell mutatnunk - magyarázta a parlamentben napirend előtt Medgyessy Péter miniszterelnök, hogy miért írta alá az Európa-szerte nagy visszhangot kiváltó, az USA iraki politikája mellett kiálló levelet, hét - később csatlakozókkal együtt tizenegy - másik állami vezetővel. Az, hogy Magyarországot is megkeresték ezzel kapcsolatban, jelzi külpolitikai súlyunkat - vélte a kormányfő. "A háború megvívásához elég két ország, a békéhez viszont több ország kell" - mondta Medgyessy, aki hozzátette: "gyűlölöm a háborút, de elfogadhatatlan a terror."

Felelőtlen dolog volt Medgyessytől aláírni azt a levelet - jelentette ki Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke, aki kétségbe vonta, hogy a békét szolgálja az aláírt levél. Németh kifogásolta, hogy a kormányfő nem értesítette az Országgyűlést, és felszólította, hogy a továbbiakban ne kötelezze el magát egyoldalúan.

Az MDF-nek komoly kifogásai vannak a levéllel tartalmával kapcsolatban - mondta Herényi Károly frakcióvezető, aki szerint ilyen súlyú lépés előtt egyeztetni kell.

Kiállt a miniszterelnök mellett Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője, aki szerint a Fidesz akkor is támadta volna Medgyessyt, ha nem írta volna alá a levelet. Az SZDSZ frakcióvezetője kijelentette: pártja egyetért a levél tartalmával. Ami az Irak elleni amerikai előzetes csapás lehetőségét illeti, ebben a szövetségben Magyarországnak részt kell vennie a lehető legkisebb, nem harcoló alakulattal, mert fontos, hogy kinyilvánítsuk ehhez a közösséghez tartozásunkat - közölte az SZDSZ-es politikus, majd hozzátette: "elfelejtettem mondani, hogy ez Simicskó István nyilatkozata volt a tavalyi szeptemberi Új Honvédelmi Szemléből". Kuncze szerint a Fidesz politikájának lényege a kettős beszéd.

Viszontválaszában a miniszterelnök közölte: a Fidesz álláspontja Thürmer Gyuláéval egyezik. E szerint katonákat kellene Irakba küldeni. Kijelentette, hogy Magyarország nem fog csapatokat küldeni Irakba.

Simicskó István visszautasította a kormányfő és Kuncze Gábor vádjait, úgy vélte kiforgatták szavait. A képviselő szerint "komoly lépést tett az iraki háború mellett" Medgyessy Péter azzal, hogy más európai államok vezetőivel együtt közös nyilatkozatot írt alá Irak ügyében. Simicskó szerint meg kell várni a fegyverzetellenőrök újabb jelentését és az ENSZ BT döntését.