Villámsebességgel tárgyalta a Legfelsőbb Bíróság Stadler József büntetőperét. A szerdán megkezdődött másodfokú eljárásban még az első tárgyalási napon a vádbeszéd is elhangzott az akasztói vállalkozó ügyében. E szerint az ügyész az első fokú ítélet súlyosbítását kérte: börtönbüntetést és teljes vagyonelkobzást. Stadler továbbra is ártatlannak tartja magát, és felmentését kéri.

Forrás: ORIGO
Stadler JózsefFotó: Barakonyi Szabolcs

Szerdán kezdte tárgyalni a Legfelsőbb Bíróság Stadler József akasztói vállalkozó ügyét. A per elsőrendű vádlottja, Stadler ellen rekordgyorsasággal járt el a bíróság, ugyanis egyetlen nap alatt már a vádbeszédre és a védői perbeszédre is sor került. Az ügyész vádbeszédében az első fokú ítélet súlyosbítását, teljes vagyonelkobzást és börtönbüntetést kért a vádlottra.

Első fokon csak kétmillió forint pénzbüntetésre és börtönre ítélték a vállalkozót. Az ügyészség továbbra is fenntartotta a korábbi vádakat, melyek közül a legsúlyosabb a több százmillió forintos adócsalás. A vád szerint ugyanis Stadler más vállalkozókkal - akik az ügyben szintén vádlottak - fiktív üzleteket kötött, nem fizetett be áfát és nem létező cégekkel üzletelt 1992-93-ban.

Feldmajer Péter, a vádlott ügyvédje az [origo]-nak azt mondta, hogy védence nem követett el bűncselekményt, ezért felmentését kéri a Legfelsőbb Bíróságtól. Szerinte könyvszakértői vallomás is alátámasztja Stadler ártatlanságát, a legsúlyosabb vád - az adócsalás - tekintetében. A védő úgy véli ugyanis, hogy adócsalást csak akkor valósít meg valaki, ha nem fizeti be az áfát, nem akkor, ha visszaigényli azt. Szerinte Stadler átadta az áfa ellenértékét üzletfeleinek, de arról már nem tehet, hogy azok nem fizették ezt be. Feldmajer szerint a korábbi eljárásban Stadler üzletfelei is elismerték, hogy nem fizették be az áfát.

A vállakozó első büntetőpere még 1997-ben kezdődött a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Az akkori ítélet szerint kilenc évre kellett volna börtönbe vonulnia, és mellette vagyonelkobzással sújtották volna. A Legfelsőbb Bíróság azonban 1999. júniusában téves ténymegállapítás miatt hatályon kívül helyezte az ítéletet és új eljárásra kötelezte a Bács-Kiskun Megyei Bíróságot.

A megismételt elsőfokú eljárásban már jóval enyhébb büntetést kapott Stadler: nem jogerősen öt és fél év börtönre és kétmillió forint pénzbüntetésre ítélték. A vállalkozót egyebek között különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalásban, adócsalásban, magánokirat-hamisításban és számviteli fegyelem megsértésében találták bűnösnek. Az okozott összes kár mértéke meghaladja az egymilliárd forintot.