A közvéleményben elterjedt hírekkel ellentétben a fővárosi önkormányzat nem tervezi a csepeli kórház bezárását, de szakmai elemzések készülnek az intézmény átalakítására - nyilatkozta Ikvai-Szabó Imre, a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke.

 

A bizottsági elnök szerint az elképzelések kidolgozásába a csepeli önkormányzat és a kórház szakembereit is bevonták. Mint elmondta, a világon leáldozott az ideje azoknak az eljárásoknak, amelyekkel adófizetők pénzéből rosszul működő dolgokat mesterségesen fenn lehet tartani, és ez így van Magyarországon is. Hozzátette: a fővárosi önkormányzat 1 milliárd forintot fordított az elmúlt 4 évben a csepeli Weiss Manfréd Kórház működésének támogatására, ami hiba volt.

Ikvai-Szabó Imre adatai szerint Csepel fekvőbeteg-ellátásra szoruló lakosainak csupán egyharmada keresi fel a helyi kórházat, a többiek pedig más fővárosi intézményhez fordulnak, amelyekben az adott betegség kezelésében vagy a szülés levezetésében nagyobb gyakorlatot szereztek.

A bizottsági elnök valószínűnek tartja, hogy Csepelen a kórház helyett a háziorvoslást, illetve a járó beteg-szakellátást, valamint a házi gondozást kellene fejleszteni, mert az újonnan odatelepülő fiataloknak és az öregedő lakosoknak inkább arra van szüksége.

A kórházzal kapcsolatos elképzelésekről Ikvai-Szabó Imre elmondta: az egyik variáció szerint szervezetileg a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházhoz kapcsolnák a csepeli kórházat. Hozzáfűzte: ebben az esetben az úgynevezett aktívbeteg-ellátó osztályokat is a Jahn Ferenc Kórházba telepítenék át, és a csepeli kórházban és Csepelen egy ápoló, illetve rehabilitációs intézet működne.

Ikvai-Szabó Imre szerint a másik lehetséges megoldás, hogy ugyancsak a Jahn Ferenc Kórházhoz kapcsolva a csepeli intézmény mátrix, azaz osztályszerkezet nélküli, befogadó kórházzá alakulna, ahol mindig azok a szakmai ellátások élednének föl, amelyek a páciensi kör szükségleteinek megfelelnek.

A bizottság elnöke harmadik lehetőségként említette, hogy a Jahn Ferenc Kórházhoz kapcsolva a csepeli kórház változatlan ellátási szerkezettel működik tovább.

Mint mondta, a szakmai műhelyekben "fortyogó" elképzelésekről az egészségügyi bizottság várhatóan e hónapban vagy márciusban kap előterjesztést, amit a testület független orvos-szakmai és gazdasági szakembereknek ad ki vizsgálatra, ami várhatóan két hónapot igényel.

Ikvai-Szabó Imre szerint májusra-júniusra születhet döntés a csepeli kórház sorsáról, és bármely verzió bevezetése több évet vesz majd igénybe.