A hó miatt nagy a belvíz veszélye

A kormány több tagja a helyszínen tájékozódik az északkeleti országrészben kialakult helyzetről és a tennivalókró pénteken. Több települést pénteken délután is nehezen lehet csak megközelíteni az országban. Az elzárt Tiszalúc lakói azt mondták a helikopterrel hozzájuk érkező minisztereknek, hogy náluk néhány évenként ilyen nagy hó esik, már hozzászoktak a kellemetlenségekhez. A folyók vízgyűjtőterületén a hómennyiség kétszerese az átlagosnak. Az olvadás megindulásakor komoly belvízveszélyre kell számítani főleg a Tisza környékén - közölte a vízügyi miniszter.

A nagy hó miatt nehéz helyzetbe került északkeleti országrészbe utazott pénteken a kormány több tagja. Miskolcon, a Tiszai pályaudvar várótermében Medgyessy Péter miniszterelnököt, Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi minisztert, Lamperth Mónika belügyminisztert és Juhász Ferenc honvédelmi minisztert pénteken a Borsod megyében kialakult helyzetről, valamint a szükséges intézkedésekről tájékoztatták - mondta el az [origo]-nak a Miniszterelnöki Hivatal helyszínen tartózkodó sajtóreferense.

Gyárfás Ildikó, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: azon dolgoznak, hogy péntek estére valamennyi település megközelíthető, illetve az összes útvonal járható legyen a megyében. A térségben kedden a déli órákban kezdődött a havazás, és 60 órán keresztül szinte megállás nélkül hullott a hó a megyében, amely intenzív széllel párosult. A kormányfő közölte: egyetlen hó által elzárt településen sem maradnak ellátás nélkül az ott élők.

Forrás: MTI
MTI fotó

A miskolci repülőtérről helikopterrel Tiszalúcra utazott a delegáció, miközben a városban intenzív havazás kezdődött. Délben szállt le a helikopter a tiszalúci focipályán, ahol megjelent a külvilágtól elzárt község polgármestere, és lakóinak nagy része. A lakók elmondták a minisztereknek, hogy három-négy évente hasonló helyzet alakul ki náluk, így már hozzászoktak a nehézségekhez. Tiszalúcon kenyérgyár működik, alapvető élelmiszerekből nincs hiány.

A delegáció délután helikopterrel utazik Nyíregyházára, ahol a megyeházán tartandó védelmi bizottsági ülésén vesznek részt a kormánytagok, tájékozódnak a szabolcsi helyzetről. A tervek szerint délután rövid sajtótájékoztatón számolnak be a látottakról.

A hó után komoly ár- és belvízveszély északkeleten

A kormány mindent megtesz azért, hogy amennyire csak lehet, megelőzze és enyhítse az olvadás okozta árvíz- és belvízkárokat - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök pénteken Miskolcon. A miniszterelnök közölte, hogy a kormány garantálja azoknak a biztonságát, akik a belvíz- és az árvíz által veszélybe kerülhetnek.

A hazai folyók vízgyűjtőterületén a hómennyiség kétszerese az átlagosnak. Az olvadás megindulásakor komoly belvízveszélyre kell számítani főleg a Tisza környékén - közölte a vízügyi miniszter. Kóródi Mária szerint a vízügyi szolgálatok folyamatos kapcsolatban vannak az önkormányzatokkal, és tisztítják a vízlevezetőket és zsilipeket. A vízügyi szolgálatok folyamatos készenlétben vannak, hogy a szükséges intézkedéseket azonnal meghozhassák. A még januárban leesett hó telítette a talaj felső rétegét, így már csak kevés vizet tud befogadni a talaj. A tavasz közeledtével egyre inkább számítani lehet olyan hirtelen felmelegedésre, csapadékos időjárásra ami növelheti a belvízveszélyt.

Felkészültek a vízügyi szolgálat munkatársai a Tiszán Tokaj felett összetorlódott jég és a további várható lehűlés miatt a jeges árvízre is, a jégtörő hajók kijelölt állomáshelyükön vannak - áll a vízügyi tárca közleményében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK