Segítőket küldenek a cigány iskolásokhoz

Az Oktatási Minisztérium nyártól új programokat indít a cigány iskolások hátrányos megkülönböztetése ellen. A tárca ezt egy ombudsmani vizsgálat kapcsán jelentette be. A vizsgálat szerint Pátkán a cigány tanulókat külön osztályokba helyezték el, és még csak nem is ebédelhetnek együtt a többi gyerekkel.

Az oktatási tárca nyártól új programokat indít, hogy segítsék az iskolákat a cigány tanulók integrálásában. A program összefügg az új antidiszkriminációs törvénnyel, melyet várhatóan tavasszal tárgyal az Országgyűlés. Egy helyi segítő rendszert építenének ki, mely az érintett településeken venné rá az iskolákat és önkormányzatokat a törvény betartására. Tréningeket is indítanak, melyekben tanárokat és az oktatással kapcsolatos döntéshozókat is felkészítenék, hogy ne fordulhassanak elő a pátkaihoz hasonló esetek. Az ombudsmani vizsgálatból ugyanis kiderült, hogy a pátkai tanárok nem is gondoltak arra, hogy törvényellenes lehet, ha a cigány gyerekeket pusztán származásuk miatt kisegítő osztályokba teszik automatikusan, és csak műanyag étkészletből ehetnek, miközben a többi gyerek más időpontban, porcelánból kap enni a menzán. Az oktatási tárca felszólította a pátkai önkormányzatot is, hogy tegyen intézkedéseket az integráció segítésére. A minisztérium elfogadhatatlannak tartja a pátkai gyakorlatot, és szeretnék elérni, hogy törvény védje a kisebbségek egyenlő oktatáshoz való jogát. A kirekesztés elvben most is tilos, de részletes, iskolákra vonatkozó szabályozás nincs Magyarországon.

Az Oktatási Minisztérium elismerte, hogy a szabályok rendezetlensége is hozzájárult a pátkai szegregációhoz. Ugyanis a cigány gyerekeknél fogyatékosságként könyvelték el, hogy jobban beszélik a lovári nyelvet, mint a magyart. Bernáthné Mohácsi Viktória, a minisztérium hátrányos helyzetű roma gyerekek integrációjáért felelős biztosa szerint követelményrendszert kell alkotni, hogy egyértelmű legyen, mit kell tennie az iskoláknak, ha lovári anyanyelvű gyerekek felvételiznek. A lovári nyelvet Magyarországon a törvény védi, és államilag elismert nyelvvizsgát is lehet tenni belőle, vagyis nem különböztethetnék meg az iskolák hátrányosan  senkit, mert ezt a nyelvet használja. A mostani gyakorlat szerint sokszor azért küldik kisegítő osztályokba a cigányokat, mert a felvételin nem értik eléggé a magyar nyelvet, miközben lovári nyelven megfelelő eredményt tudnának elérni az iskolaérettség vizsgálatakor. A miniszteri biztos hivatala a pátkai felvételiket is felügyelő Fejér Megyei Önkormányzathoz fordul, hogy javítsa a tanulási képességeket vizsgáló bizottság munkáját. Pátkán a cigány gyerekeket ugyanis automatikusan eltérő tantervű osztályokba küldi ez a bizottság. 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK