Informális négypárti egyeztetés zajlott a köztévé kuratórium elnökségének megválasztásáról a parlament elnökénél. Az ellenzéki oldalnak járó helyek elosztásáról vita van a két ellenzéki párt között: az MDF két helyet kér, a Fidesz viszont ragaszkodik a létszámarányos jelöléshez.

Négypárti egyeztetést tartottak Szili Katalinnál, az Országgyűlés elnökénél a parlamenti pártok frakcióinak képviselői a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségének megválasztásáról. A megbeszélésen Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, Pető Iván, az SZDSZ ügyvivője, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese és Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője vett részt.

Pető Iván a találkozót követően az MTI-nek elmondta, hogy az egyeztetés informális jellegű volt. Utalt arra: ellenzéki oldalon vita alakult ki az MTV kuratóriumi elnökségének összetételéről. A két kormánypárt - az eddigi létszámmal megegyezően - nyolctagú testület felállítása mellett döntene, de a "béke jegyében" kész lenne támogatni a grémium tíztagúra bővítését is - mondta Pető Iván, aki jelezte: az MDF két tagot jelölne, ezért a Fidesz álláspontja szerint a bővítés sem jelentene megoldást, a párt ugyanis - parlamenti létszáma arányában - a tagok legalább egyharmadát kívánja delegálni. Az SZDSZ ügyvivője elmondta: az egyeztetésen azt tűzték célul, hogy a lehető legrövidebb időn belül létrejöjjön a kuratóriumi elnökség.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta: a legfőbb ügyész álláspontját figyelembe véve a Fidesz-frakció valószínűleg nem szavazza meg, hogy az MTV kuratóriumi elnökségébe régi tagok kerüljenek.

Rogán szerint a megbeszélésen megállapodtak abban, hogy az Országgyűlés elnöke a jelölési eljárást akkor indítja el, ha az különböző oldalak között körvonalazódik a megállapodás.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese közölte: ragaszkodnak ahhoz, hogy a kuratórium elnökségbe három főt jelöljenek, de a testület elnökhelyettesi posztját szívesen átengedik a demokrata fórumnak.