A rendőrség engedélyezte a béketüntetést

A rendőrség engedélyezte a Civilek a Békéért mozgalom szombati békedemonstrációját. Módosított útvonalon, a Liszt Ferenc térről vonulhatnak - az Andrássy úton - a Hősök terére a háború ellen tüntetők. Korábban a BRFK azért nem engedélyezte a megmozdulást, mert akkor még úgy vélték: a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével járt volna, ha az Andrássy úton vonulnak a tüntetők.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) engedélyezte a Civilek a békéért mozgalom február 15-i, szombati békedemonstrációját. Artner Annamária, a mozgalom egyik szervezője elmondta, hogy a résztvevők szombat délután gyülekeznek a Liszt Ferenc téren. Ezt követően az Andrássy úton vonulnak a Hősök terére, az Oktogonig az úttesten, utána pedig a szervizúton.

A tömörülésnek az Irak elleni esetleges háború miatti tiltakozó megmozdulásra irányuló előző kérelmét a Fővárosi Bíróság pénteken elutasította. A Civilek a Békéért azért fordult az bírósághoz, mert a rendőrség korábban megtiltotta az általuk tervezett békedemonstrációt. A korábbi tervek szerint a Liszt Ferenc térről vonultak volna az Andrássy úton, a Parlament felé. A rendőrség akkori indoklása szerint a megmozdulás a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével járt volna.

Mielőtt a rendőrség engedélyezte volna a béketüntetést, Medgyessy Péter miniszterelnök levelet írt Simó Endrének, a Civilek a Békéért mozgalom szervezőjének - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A levélben a miniszterelnök úgy fogalmazott: "úgy gondolom, hogy az önök és a kormány célja azonos, a béke megőrzése. Ezért tartom fontosnak az önök fellépését, azt, hogy a hazai civil társadalom is csatlakozott a világszerte akitivizálódó békemozgalomhoz" - áll a levélben, Gál J. Zoltán ismertetése szerint.

A miniszterelnök közölte azt is: a kormány alapelve a békés politizálás és a társadalmi párbeszéd. Medgyessy Péter ezért csütörtökre eszmecserére hívta a civil mozgalom képviselőit.

A Civilek a Békéért csoport 120, jórészt baloldali, globalizációellenes és környezetvédő szervezet szövetsége, és a Nemzetközi Szociális Fórum felhívására tervezik a szombati demonstrációt. A globalizációellenes nemzetközi szervezet kezdeményezésére a világ számos nagyvárosában egyidőben tartanak majd béketüntetéseket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK