Eredménytelen lett az Erzsébet téri gödör eladására kiírt fővárosi pályázat, ugyanis senki nem akarta megvenni a befejezetlen létesítményt. A tenderbontó bizottság szocialista tagja szerint az lenne a legjobb megoldás, ha 1 forintért átadnák az ingatlant a kulturális minisztériumnak. Bánsági György szerint az ingatlannak köztulajdonban kell maradnia. Az SZDSZ fővárosi frakcióvezető-helyettese szerint az irreálisan magas, 5 milliárd forintos kiírási ár miatt nem lepte meg őket a pályázat eredménytelensége.

Az Erzsébet téri gödörre kiírt pályázati anyagot csak egy cég vásárolta meg, azonban az anyagot már az sem adta be. A tenderbontó bizottságba delegált fővárosi képviselők ma azt közölték: a tendert bonyolító önkormányzati vagyonkezelő rt. egy órával a bontás időpontja előtt telefonon értesítette őket, hogy nem adott be senki pályázatot. Emiatt oka fogyottá vált a tenderbontó bizottság tevékenysége.

 

Endrédy István (MKDSZ) emlékeztetett rá, hogy az SZDSZ is támogatta a Fővárosi Közgyűlésben Deutsch Tamás (Fidesz) frakcióvezető felvetését, miszerint a pályázat kiírásával a fővárosi önkormányzat teljesíti a kulturális tárcával kötött szerződést. Ha pedig ez a pályázat eredménytelen lesz, akkor újra kell kezdeni a tárgyalásokat az állammal az Erzsébet téri létesítmények hasznosításáról. A politikus közölte: a főváros és a kulturális tárca közötti szerződés szerint az önkormányzatot nem terheli semmilyen kötbérfizetési kötelezettség azért, mert meghiúsult a pályázat.

 

Bánsági György (MSZP) közölte: rövidesen a tulajdonosi bizottság elé kerül a sikertelen pályázatról a beszámoló, illetve a további teendőkről szóló javaslat. A szocialista politikus azt nem tartaná jó megoldásnak, ha 1 forintért átadnák az ingatlant a kulturális minisztériumnak. Véleménye szerint tovább kell tárgyalni a fővárosi önkormányzatnak és a szaktárcának.

 

Természetes dolognak tartja Bánsági György azt, hogy a minisztérium vissza akarja kapni a tér alatti létesítményekre költött 2 milliárd forintját, valamint azt is, hogy a főváros lakossága szeretné, ha köztulajdonban maradna az ingatlan. A korábbi viták során az MSZP mindvégig ez utóbbi mellett voksolt.

 

Hubert Béla (SZDSZ) frakcióvezető-helyettes elmondta, hogy az irreálisan magas, 5 milliárd forintos kiírási ár miatt nem lepte meg őket a pályázat eredménytelensége. Kifejtette, hogy ebben a helyzetben szó lehet arról a korábbi javaslatról is, hogy 1 forintért átadják az ingatlant az államnak. Egy másik megoldás lehet, ha tovább tárgyalnak ez ügyben a kulturális minisztériummal. A szabad demokrata politikus egyértelműen elvetette a harmadik megoldást, nevezetesen hogy a fővárosi önkormányzat saját forrásaiból fejezze be a tér alatti félkész létesítményeket.