Az MSZP elnöksége jövő hétfői ülésén dönt arról, ki legyen az új jelölt az ORTT elnöki posztjára. Mádl Ferenc köztársasági elnök ugyanis már másodszor utasította vissza Ladvánszky György nevét.

Az ORTT elnöki posztjára az eddigi MSZP-s tag, Ladvánszky György volt a szocialisták jelöltje. Mádl Ferenc köztársasági elnök azonban kedden, a második egyeztetésen is visszautasította Ladvánszkyt azzal az indokkal, hogy erősen kötődik az őt jelölő párthoz.

Újhelyi István, a szocialisták médiapolitikusa az [origo]-nak azt mondta: meg van döbbenve Mádl eljárásán. Közölte: annak idején Göncz Árpád sem akadályozta meg Körmendy-Ékes kinevezését, aki korábban a testület fideszes delegáltja volt. Hozzátette: a köztársasági elnök ezzel jelentősen megnehezíti a testület munkáját, mivel az határozatképtelen az új elnök beiktatásáig.

"Ha Mádl Ferenc minden nevet, még a párton kívüli szakemberek nevét is visszadobja azzal az indokkal, hogy kötődnek az őket jelölő párthoz, akkor elég sokáig fog húzódni az új elnök kinevezése" - vélte a politikus. "A köztársasági elnök nem gondolhatja, hogy az MSZP majd Orbán Viktor szűk környezetéből fog jelöltet választani" - tette hozzá.

Az MSZP elnöksége jövő hét hétfői ülésén dönt arról, kit jelöljön a posztra. Újhelyi azonban megjegyezte, korántsem biztos, hogy Ladvánszkyról végleg letettek. Ennek ellenére nyilvánvalóan új neveken kell a pártnak gondolkodnia. Egyelőre azonban komolyan nem foglalkoztak új jelöltekkel - közölte Újhelyi. Korábban felmerült Gálik Mihály médiaközgazdász, valamint Hajdu István, a Magyar Rádió korábbi elnökének neve. A Népszabadság szerint megkeresték Agárdi Pétert, a Magyar Rádió kuratóriumának elnökhelyettesét és Kocsis Andrást, a Magyar Televízió kuratóriumának elnökhelyettesét is, ők azonban nem vállalták a jelölést.

Körmendy-Ékes Judit távozásával, január 1-jével megüresedett az ORTT elnöki posztja. Azóta a testület határozatképtelen, és bár az iroda az előkészítő munkát el tudja végezni, döntéseket az elnökség nem hozhat. Az ORTT elnökét a miniszterelnök és a köztársasági elnök együttes jelölése alapján az Országgyűlés egyszerű többséggel választja meg. Az új elnököt csak egy évre nevezik ki, mivel 2004-ben lejár a testület mandátuma.