A neonácikkal egy időben és egy helyszínen tart antifasiszta demonstrációt szombaton a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A Mazsihisz elnöke szerint mindent meg fognak tenni azért, hogy semmilyen incidens ne történjék köztük és a Kossuth tér másik felén demonstráló neonácik között. A zsidó szervezet csendes tüntetésén nem tartanak beszédeket, és nem lesznek transzparensek sem. A rendőrség közölte, lehet, hogy kordont fog emelni a demonstrálók közé.

Antifasiszta demonstrációt tart a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szombaton a Kossuth téren. Ugyanezen a helyszínen - igaz, a tér egy másik részén -, ugyanebben az időpontban demonstrálnak a neonácinak tartott Vér és Becsület nevű szervezet tagjai is, akik a második világháborúban a budai Vár ostroma alatt meghalt német és magyar katonákra kívánnak emlékezni. (A rendőrség korábban több alkalommal is megakadályozta, hogy a Vér és Becsület demonstrációt tarthasson a fővárosban, végül azonban február 7-én engedélyt adott a rendezvényre.) Szombaton demonstrációt tart a Kossuth téren a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták nevű szervezet is.

A Mazsihisz négy-öt nappal ezelőtt jelezte a rendőrségnek, hogy demonstrációt akar tartani a Kossuth téren. Az ehhez szükséges engedélyt szerdán kaptuk meg - mondta az [origo]-nak Tordai Péter, a Mazsihisz elnöke. Tordai közölte, a demonstráción semmilyen beszédet nem tartanak, és nem készülnek táblákkal, transzparensekkel sem. Mindössze egy békés tüntetést, csendes sétát akarunk tartani, hogy így tiltakozzunk a fasiszta eszmék terjedése és a neonáci csoportok megjelenése ellen - tette hozzá a Mazsihisz elnöke.

Tordai elmondta, részükről mindent megtesznek azért, nehogy bármilyen provokatív incidens történjen köztük és a téren demonstráló Vér és Becsület szimpatizánsai között. A Mazsihisz elnöke szerint nyilvánvalóan a rendőrség is gondoskodni fog arról, hogy a két rendezvény valóban szeparálva bonyolódhasson le.

A demonstrálók ugyanakkor nemcsak a neonáci csoport megjelenése ellen akarnak tiltakozni, hanem egyben fel akarják hívni a politikusok figyelmét is arra, hogy szükség van a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemre, és arra, hogy a holokauszt tagadását a jogszabályok is szankcionálják. A szervezők szándéka szerint az eseménnyel adózni fognak a fasizmus áldozatai emlékének is.

A rendőrségnek tett bejelentéskor a szervezők azt közölték, hogy a rendezvény 11 órától 16 óráig fog tartani. A Mazsihisz elnöke szerint azonban az esemény várhatóan csak 13-14 óráig húzódik majd el. Tordai elmondása szerint már csak azért sem tudnának nagyobb szabású demonstrációt rendezni, mert szombaton a vallási előírások szerint a zsidók nem végezhetnek semmilyen fizikai tevékenységet.

Így a tüntetésen csak azokra számíthatnak, akik nem tartják be szigorúan a vallási előírásokat, vagy pedig a közelben laknak, és nem kell autóba ülniük ahhoz, hogy megközelítsék a Kossuth teret. A Mazsihisz ugyanakkor várja a nem zsidó származású szimpatizánsokat is. Tordai közölte, politikusok nem vesznek részt a demonstráció előkészítésében, de szívesen látnak minden politikai erőt, amely egyetért velük.

A budapesti rendőr-főkapitány közbiztonsági helyettese, Lapid Lajos ezredes az [origo]-nak elmondta, a Vér és Becsület nevű szervezet a Néprajzi Múzeum előtti utcarészen, a Mazsihisz pedig a Parlament épülete előtti téren tartja meg rendezvényét. A Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták nevű szervezet a térnek ugyanazon a részén fog demonstrálni, ahol a Mazsihisz - közölte a rendőrezredes. Az időpontokat illetően szinte teljes az átfedés a három szervezet között. A Fiatal Baloldal 10 órára, míg a Vér és Becsület és a Mazsihisz egyaránt 11 órára hirdette meg rendezvényét.

Lapid elmondása szerint a rendőrség a szabályoknak megfelelően fogja biztosítani a rendezvények lebonyolítását. A Mazsihisz és a Vér és Becsület rendezvényének helyszínei között ugyan jelentős a távolság, de a rendőrök amennyiben ez szükséges, kordonrácsokkal is biztosítja a területet. Az ezredes nem kívánt konkrét számokat mondani arról, hogy a rendezvényeket hány rendőr fogja biztosítani. Elmondása szerint ez a helyzet alakulásától függ.

Tavaly decemberben már előfordult, hogy egy - a hanukát ünneplő - zsidó csoport és egy szkinhedekből álló társaság ugyanarra a helyszínre kapott engedélyt rendezvény megtartására. A Nyugati téren tartott esemény akkor botrányba fulladt, a szkinhedek ugyanis megzavarták a zsidó csoport ünneplését. A szkinhedek többek között azt kiabálták az ünneplőknek, hogy "Magyarország a miénk".

Az országos rendőr-főkapitány utóbb elismerte, hogy a rendőrség mulasztást követett el, amikor egy helyre adott engedélyt egy zsidó és egy szkinhed csoportnak. Salgó László akkor azt közölte, a helyzetet úgy lehetett volna megoldani, ha a rendezvény bejelentői személyesen egyeztetnek egymással az időpontról.