A luxusautó-tulajdonosokat is ellenőrizheti az APEH

A luxusutakra járók mellett a luxusautó-tulajdonosok is számíthatnak arra, hogy az APEH ellenőrzi őket, ugyanis a hivatal jogértelmezése szerint az utazási irodák adataihoz hasonlóan bekérhetik az autókereskedések és a földhivatalok adatait is. Az utazási irodák közben már megtalálták a kiskaput: apróbb tételekre szeletelik a több százezres számlákat, már a katalógusaikat is úgy készítik el, hogy ne szerepeljen benne 300 ezer forint feletti tétel.

A luxusautó-tulajdonosok is számíthatnak arra, hogy az APEH ellenőrzi őket, ugyanis az APEH szerint kérhetnek listát az autókereskedőktől, valamint a földhivataloktól is. A földhivataloknak egyébként a lakásvásárlásokról automatikusan tájékoztatni kell az APEH-et. Az adatvédelmi biztos és a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének elnöke ugyanakkor jogtalannak tartja az APEH eljárását, emellett az adótanácsadó hozzátette: a magánszemélyeknek lehetőségük van a szerződésben kikötni, hogy az utazási iroda törölje személyes adatait az utazás után. Az utazási irodák is megtalálták a kiskaput az APEH ellen: katalógusaikat már eleve úgy késztik el, hogy véletlenül se szerepeljen benne 300 ezer forint feletti út, a repülőjegy árát például külön fizettetik be.

Az adózás rendjéről szóló törvény felhatalmazza az adóhatóságot, hogy az adózót nyilatkozattételre kötelezze a nyilvántartásában szereplő adatról, tényről, körülményről - indokolta az utazási irodáknál indított vizsgálatokat a Magyar Hírlapnak az APEH főosztályvezetője, Hajdú Miklósné. A revizorok a közelmúltban több utazási irodától kérték a 300, illetve 500 ezer forintnál drágább utak résztvevőinek személyi adatait.

A főosztályvezető elmondta: az 1999. január 1-jétől hatályos, az adózás rendjéről szóló törvény módosítása alapján korábban is kértek hasonló listát az adózókkal szerződéses kapcsolatban álló személyekről, illetve társaságoktól. Azt megelőzően csak egy-egy konkrét ügyben, a vizsgálat megindítása után léphetett fel hasonlóan az APEH. 1999 óta azonban minden adózó nyilatkoztatható a vele szerződéses kapcsolatban álló más adózóról - mondta Hajdú Miklósné. Hozzátette: ezúttal a jövőbeni vagyonosodás-vizsgálatok elindításához folyik az adatgyűjtés, amely az adóellenőrzésre kiválasztást segítheti elő. A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének elnöke szerint azonban jogtalanságról van szó, mert az a jogszabály, amire az APEH hivatkozik, azt mondja ki, hogy az ellenőrzés érdekében kérheti a hivatal az adatokat, és nem az ellenőrzésre kiválasztáshoz. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint sem értelmezhető úgy a törvény, hogy a magánszemélyek adatait kiadhatják az utazási irodák. Mindketten egyetértenek abban, hogy a magánszemélyek személyes adatai csak akkor adhatók ki, ha azt a törvény meghatározott célból elrendeli, itt pedig nincs meghatározva a cél. Ha meglenne, akkor is tájékoztatni kellene az érintetteket mégpedig a szerződéskötéskor, hogy a jövőben átadhatják az APEH-nak az adatokat.

Az APEH azonban másként értelmezi a törvényt, szerintük nem szükséges indokolni az adatgyűjtést. A revizorok azt nézik meg, hogy az utazóknak volt-e annyi bevallott, legális jövedelmük, amelyből utazásra is futotta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK