Napokig marad a rekord-közeli hideg

A péntek hajnalban mért hőmérsékleti adatok az ország több részén megközelítették az ezen a napon valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet. A hideg tartja magát, a jelenleg és a jövő héten várható éjszakai hőmérsékletek 10, 15 fokkal alacsonyabbak az átlagosnál. A hóval borított területeken egyelőre nem várható gyors olvadás.

Forrás: MTI
MTI fotó

Hosszan tartó komoly hideggel búcsúzik a tél, a jelenleg és a jövő héten várható éjszakai hőmérsékletek 10, 15 fokkal alacsonyabbak az átlagosnál. Az ICI Interaktív Meteorológiai szolgálatnál az [origo]-nak elmondták, hogy a sokévi adatok szerint ilyentájt 0 - plusz 4 fok szokott lenni a maximális, és mínusz 2-4 fok a hajnali hőmérséklet. Péntekre virradóra ezzel szemben a mért adatok megközelítették az ezen a napon valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet. 1932-ben Szegeden mínusz 27 fok volt.

Ma reggel néhány északi városban mínusz 23 fokot mértek, de a lakatlan területeken ennél hidegebb kellett hogy legyen. Mínusz 20-22 fokra ébredtek pénteken a Balaton mellett élők, a paksiak, kalocsaiak, kecskemétiek, szegediek. A Kékesen viszont mínusz 8 fok volt, mert ilyenkor a mélyebben fekvő területek, völgyek, medencék hűlnek le igazán. A középső és a déli országrészben még hosszú napokig a maihoz hasonló időjárás várható, gyorsabb olvadásra egyelőre nem kell számítani. A legmelegebb február 13-a 1958-ban volt, akkor Mosonmagyaróváron plusz 18 fokot mértek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK