Antifasiszta és bőrfejű csoportosulás a Parlament előtt

A Kossuth téren mintegy száz bőrfejű gyűlt össze a Vér és Becsület nevű szervezet által szervezett megmozduláson, akik a második világháborúban Budapesten elesett náci katonákra emlékeztek. Közben 200 méterre tőlük félezren tiltakoztak a neonáci eszmék és csoportosulások ellen.

Mintegy 100-150 bőrfejű gyűlt össze a Kossuth téren a Néprajzi Múzeum előtt, hogy a Vér és Becsület Kulturális Egyesület felhívására megemlékezzenek a második világháború alatt Budapesten elesett német katonákra. A szkinhedek Árpád-sávos zászlókkal, bakancsban, fekete egyenruhában és katonai sapkával jelentek meg. Sok rendőr vigyázza a rendet és kettős kordon választja el a tér másik oldalán demonstrálóktól.

Közben a Parlament előtt 500-600-an tüntettek a neonáci csoportosulások és eszmék újjáéledése ellen, amelyet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezett. Sokan közülük azt kiabálták a tüntető bőrfejűeknek, hogy "nácik haza!"

A bőrfejűeknél a magyar faj védelmében tartott szónoklatot egy bakancsos, aki a "nácik haza" bekiabálásra úgy reagált, hogy "mi nem nácik vagyunk, hanem az új hungarizmus képviselői."

Az ellentüntetők elénekeltek egy zsidó nemzeti dalt, a Shalom Aleichem-t (Béke reád), majd a Himnuszba kezdtek bele. Ebbe belekapcsolódtak a bőrfejűek is, így zsidók és antifasiszták együtt daloltak a neonácikkal. Megbékélés és összhang ettől még természetesen nem alakult ki.