Emelkedik a Balaton vízszintje

Az elmúlt egy-két év aggasztóan alacsony vízállása után idén a Balaton vízállása elérheti a sok éves átlagot a sok téli csapadéknak köszönhetően, így feleslegessé válhat a sok milliárdba kerülő tervbe vett mesterséges vízpótlás.

Az előrejelzések  szerint nyár elejére a Balaton vízszintje elérheti a 90-95 centimétert, mostanra ugyanis 64 centire emelkedett a vízállás. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság siófoki kirendeltségének a vezetője, Fejér Vilmos elmondta, hogy a tó átlagos vízmagassága februárban 80-85 centiméter, a sokévi minimum pedig 70 centiméter. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján kiszámított hosszú távú előrejelzés szerint, a csapadékos télnek és tavasznak köszönhetően a nyár elejére várhatóan 90-95 centiméterre emelkedik a Balaton vízszintje. A tavaly őszi mélyponthoz, a 37 centiméteres vízálláshoz képest a szakember reményt keltőnek minősítette a mostani értéket. A Balaton átlagos mélysége - amely 100 centiméteres vízállásra vonatkozik - 3,3 méter; a napokban 294 centimétert mértek. 

A gyors olvadás az Alföldön árvizet, belvizet okozhat, de a Balatonnál jó hatású lenne - vélekedett a szakember. Hozzátette: a tavat borító mintegy 60 centiméter vastag jég elolvadásával, a Balaton vízellátásában legfontosabb szerepet betöltő Zala folyóból, valamint a tó északi és déli vízgyűjtőjéről várható utánpótlás együttes mennyisége dönti majd el a vízállásnak alakulását.

Az elmúlt évek alacsony vízállása miatt terveket dolgoztak ki a Balaton vízének mesterséges pótlására. Ezek szerint felmerült, hogy a Rábából vagy a Drávából egy csatorna segítségével töltenék fel a tavat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK