Ismét Dávid Ibolya az MDF elnöke

Újraválasztották Dávid Ibolyát, így újabb két évig maradhat a Magyar Demokrata Fórum elnöke. 373 leadott szavazatból 351-en voksoltak Dávid Ibolyára, más jelölt nem indult az elnökválasztáson.

Elsöprő többséggel ismét Dávid Ibolyát választotta meg az MDF elnökének a párt XVIII. országos gyűlése szombaton Budapesten. A szavazatszámláló bizottság összesítése szerint 373 leadott szavazatból 351-en voksoltak Dávid Ibolyára, 22 szavazó cédula érvénytelen volt.

Az immár harmadszor elnökké választott Dávid Ibolya pártelnöki beszámolójában közölte: a Magyar Demokrata Fórum megőrizve nyugalmát, szilárdan áll a politikai paletta jobbközép oldalán. Szerinte szövetségi politikájában a fórum "balra zárt, a radikális jobboldallal ugyancsak tartózkodó". A demokrata fóruméhoz hasonló értékrendű és törekvésű Fidesszel azonban együttműködésre kész a párt, mert ma két olyan kormányzóképes erő van: a Fidesz és a Magyar Demokrata Fórum, amely képes leváltani a jelenlegi kormányzatot - jelentette ki Dávid Ibolya.

Hozzátette: az MDF lehet ismét az a társadalmi erő, amely hozzásegíti a magyarságot a polgári fejlődés folytatásához, "az MDF szellemi, erkölcsi tőkéje, tartalékai óriásiak, akár kormányon, akár ellenzékben van a párt".

Az MDF elnöke a választásokat értékelve kijelentette: a polgári kormány egyik legfőbb erénye és egyben választási kudarcának egyik oka is az volt, hogy a rendszerváltozás óta először mert vagy tudott egy kabinet a kormányzati ciklusán túlmutató programokat is elindítani.

A választási kudarc okairól szólva aláhúzta: nem volt elég a polgári értékrendet hangoztatni, élni és cselekedni is mindig aszerint kellett volna. Dávid Ibolya szerint a hatalomgyakorlás mindennapi kérdéseiben a kelleténél több volt a probléma.

Úgy vélte, hogy a polgári oldal elriasztotta magától a hazai közvélemény-formáló értelmiség egy jelentékeny részét, olyanok váltak ellenfeleikké, akik négy évvel korábban mellettük álltak.

Egyszer szembe kell nézni a hibákkal és a felelősséggel is, de hangsúlyozom, egyszer, hogy tanuljunk belőlük és a jövőben ne kövessük el azokat újra - fogalmazott az MDF elnöke. Dávid Ibolya szólt arról, hogy megváltozott Európa, a világ és a kihívások, miközben mintha "a hazai politika szereplői erről nem vennének tudomást, a megszokott szereposztásban néznek egymással farkasszemet és vitatkoznak, gyakran az embereket kevésbé érintő kérdésekről."

Vagy vált a politika, vagy az emberek átlépnek rajtunk, mint nem kívánatos képződményen, amely a szükséges hatékonyságot nem tudja felmutatni - mondta Dávid Ibolya.

Kijelentette: "az unió nem célunk, hanem egy eszköz, keret és terep folyamatos fejlődésünkhöz". Az elnök az MDF küldetésének nevezte, hogy "úgy csatlakozzunk Európához, hogy a magyar nemzet, magyar polgárok érdekei tartósan és sikerrel érvényesüljenek".

Szólt arról is, hogy az MDF annyit fog érni a következő választásokon, amennyit saját erejéből elérhet. Kormányképes erővé úgy válik a párt, ha erőteljesebb politikusai között a csapatmunka, a kreativitás és a fegyelem - mondta Dávid Ibolya.

Az országos gyűlést külföldi és hazai vendégek üdvözölték. Pokorni Zoltán, a Fidesz-Magyar Polgári Párt nevében hangsúlyozta: "értékeinket megvédeni, valóra váltani csak közösen tudjuk", ezért az MDF-nek és a Fidesznek közös a feladata és a hivatása.

A politikus szerint a két párt viszonyát sokan versengéssel szeretnék jellemezni. A Fidesz és az MDF között nincs és nem is lesz verseny, mert mi nem fogunk versenyezni - jelentette ki Pokorni Zoltán. Magyarázatul hozzátette, hogy versengés általában ellenfelek között zajlik, hogy eldőljön, ki a jobb. - Mindegy melyikünk a jobb, mindegy, ha a végén nem tudunk a legjobbak lenni - mondta.