Dulakodás és vita a béketüntetésen

Dulakodás tört ki a Hősök terén tartott béketüntetésen. A jobb- és baloldali szélsőségesek nem tudták tolerálni egymást, ezért folyamatos kiabálástól és vitatkozástól volt hangos az eredetileg a háború és Irak megtámadása ellen szervezett demonstráció. Bródy Jánost kifütyülték, és hógolyóval dobálták meg, miközben énekelt.

A szervezők szerint 24 ezren vettek részt a demonstráción, de tudósítónk szerint inkább ennek a fele lehetett. A tömegből nagyon sokan csalódottan elhagyták a béketüntetést, amikor verekedés tört ki: Trianon-jelvényes fiatalok kormányellenes transzparenst akartak kifeszíteni a színpaddal szemben, úgy, hogy az takarja a színpadot. Amikor a szervezők közbeléptek, a vita elfajult. A szónokok többször megkérték a tüntetőket, hogy ne hírdessék politikai nézeteiket, és ne használjanak politikai transzparenseket, de ez hiábavalónak bizonyult. A Hősök tere folyamatos kiabálásoktól volt hangos: "Vesszen Medgyessy!" kiabálta a jobboldal, mire a tömeg a "Békét akarunk!" skandálásával válaszolt. Egy ellenzéki iraki szónok beszéde alatt "Hazaáruló!" bekiabálásokat lehetett hallani.

Sok tüntető transzparens hozott, amelyek között ilyenek feliratok voltak: "Medgyessy, menj a Bush-ba", "USA, neked mennyi tömegpusztító fegyvered van?". Az első felszólaló Bródy János volt, aki elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy a kormány elfogadta a sorkatonaság megszüntetését. Erre a szélsőjobboldal hangos füttyszóval válaszolt, majd hógolyózáport zúdított Bródy Jánosra, miközben ő a Micimackót énekelte.

A Hősök tere felé menet az Andrássy út teljes terjedelmében vonulhattak a háború ellen tüntetők, mivel annyian voltak, hogy a rendőrség lezárta a forgalom elől az utat. Az eredeti engedély csak a szervizútra szólt. Az [origo] helyszíni tudósítójának beszámolója szerint az Oktogontól a Kodály köröndig ért a tömeg miközben a Hősök terére igyekeztek.

A szélsőjobbtól a szélsőbalig szinte a teljes politikai paletta képviseltette magát a megmozduláson. Legelől a szélsőjobboldaliak haladtak, akik közül többen a Kossuth téri Vér és Becsület rendezvényétől érkeztek. Ők többek között Medgyessy miniszterelnök távozását is követelték. A többiek tőlük tisztes távolságot tartva sétálnak a Hősök terére. A menetet vörös csillagos zászlókkal és sarló-kalapácsos jelvényekkel is rendelkező felvonulók zárják. Középen pedig  többséget alkotva a mérsékeltek vannak. A tüntetésen antiglobalisták, melegszervezetek, környezetvédők vettek részt, és iraki zászlót is lengetett a szél.

KAPCSOLÓDÓ CIKK