170 milliárdos terv az árvíz ellen

Az árvízveszély megoldását szolgáló Vásárhelyi-tervre 170 milliárd forintot fordít a kormány. Az ütemezésről két hét múlva döntenek, de annyit már tudni lehet, hogy az első két évben a szaktárca tervei szerint 50-60 milliárdos költségű víztározók épülnek a Tisza felső vidékén. Az ár- és belvízveszélyről a vízügyi miniszter közölte, a biztonság kedvéért a legrosszabb eshetőségre készülnek fel.

Az elképzelések szerint 170 milliárd forintot fordít a kormány az árvízveszély végleges megoldását ígérő Vásárhelyi-tervre - közölte Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján. Az összeg felhasználásának ütemezéséről a két hét múlva Szolnokon tartandó kihelyezett kormányülésen fognak dönteni.

Az [origo] kérdésére a miniszter elmondta, terveik szerint az első két évben 50-60 milliárd forintot fordítanának elsősorban víztározók létrehozására, amelyeket a Tisza felső vidékén építenének. Ezek olyan tározók lennének, amelyek nagy tömegű vízmennyiséget tudnának befogadni, és így árvízveszély esetén gyorsan csökkenteni lehetne a folyó vízmagasságát. A miniszter hozzátette, a Vásárhelyi-terv nem csupán az árvízveszély megoldását célozza, hanem területfejlesztést és egyben új agrárgazdálodást is jelent.

A jelenlegi árvíz és belvízveszélyekkel kapcsolatban a miniszter elmondta, a biztonság kedvéért a legrosszabb helyzetre készülnek fel, vagyis arra, ha hirtelen, egyszerre olvadna el a közelmúltban lehullott csapadékmennyiség. Kóródi hozzátette, a kormány minden segítséget megad azoknak a településeknek, amelyeket érintene egy esetleges árvíz. Segítséget fognak nyújtani a belvíz által veszélyeztetett térségeknek is. A legrosszabb esetben 770 - főként a Körösök vidékén található - települést érinthet a belvíz - hangzott el a tájékoztatón.

KAPCSOLÓDÓ CIKK