Kövér: A Nagy Testvér meglop téged

Az adóhivatal adatmentésével kapcsolatban interpellált Kövér László (Fidesz) a miniszterelnökhöz. Miért másolták le és emelték ki több millió magyar állampolgár és több százezer gazdasági vállalkozás teljes adatállományát az informatikai rendszer ellenőrzése alól? - kérdezi Kövér Medgyessy Pétertől. A pénzügyminiszter szerint azért történt mindez, hogy ellenőrizhető legyen, hogy az előző elnökök idején mi történt a hivatalban. Közben az MDF parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi annak kiderítésére, hogy miért gyűjtött az APEH adatokat az utazási irodáktól, valamint kinek állt érdekében az adóhatóság adatainak lemezre mentése.

Az adóhivatal "példa nélküli" adatmentésével kapcsolatban, a Nagy Testvér meglop téged címmel intézett interpellációt Kövér László (Fidesz) a miniszterelnökhöz. Miért másolták le és emelték ki több millió magyar állampolgár és több százezer gazdasági vállalkozás teljes adatállományát az informatikai rendszer ellenőrzése alól? - tette fel a kérdést. Kövér László rámutatott, a pénzügyminiszter által elrendelt adatmentéssel egy külső, komoly referenciával nem rendelkező céget bíztak meg, amely ezáltal megismerkedhetett az APEH teljes, államtitkot képező informatikai adatbázisával. Az ellenzéki politikus a vonatkozó törvényeket idézve kijelentette: a cég nemcsak indokolatlanul, de illetéktelenül is jutott államtitkok birtokába.

Az interpellációra válaszoló László Csaba pénzügyminiszter közölte: az Adóhivatal a magyar állampolgárok és vállalkozások adatait - amelyekkel a hivatal több ezer munkatársa nap mint nap dolgozik - biztonsági okokból minden nap elmenti. Úgy gondoltam és ma is úgy gondolom, jó dolog, ha a hivatal megőrzi az adatállomány egy olyan változatát, amely a kormányváltáskor érvényes állapotot tükrözi - mondta László Csaba, megjegyezve: így ellenőrizhető, hogy melyik APEH-vezető idején mi történt az adóhivatalnál. A legtöbb közhivatalban hasonló mentést rendeltek el a szakminiszterek - tette hozzá a pénzügyminiszter, aki hangsúlyozta: az adatmentésben részt vevő cég csak korlátozottan, szigorú feltételek mellett fért hozzá az adatokhoz.

Az MDF frakcióvezetője, Herényi Károly az APEH adatállományának lemezre mentése, valamint a nagyobb költségű utazásokról való információgyűjtésről szólva megerősítette: az MDF-frakció parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi annak kiderítésére, hogy miért gyűjtött az APEH adatokat az utazási irodáktól, kinek állt érdekében az adóhatóság adatainak lemezre mentése, és történt-e adótitoksértés. Az adatvédelmi biztos nyilatkozatát idézve az ellenzéki politikus napirend előtti felszólalásában rámutatott: az adóhatóságnak az ombudsman szerint nincs felhatalmazása arra, hogy a nagyobb értékű utakat igénybevevőkről általános tájékoztatást kérjen.

A törvény lehetővé teszi az APEH számára az ilyen jellegű adatgyűjtést, s az adóhatóság ezt a magánszemélyek vagyonosodási vizsgálata keretében kezdte meg - válaszolt László Csaba pénzügyminiszter, aki utalt arra: az APEH adatállományát azért mentették lemezre, hogy utólag ne lehessen vita tárgya az, mit örökölt a jelenlegi kormány az előzőtől. Semmilyen adótitoksértésre nem került sor, az adatok az APEH-et nem hagyták el, azokat pontosan úgy kezelik, mint a napi adatmentések során keletkező anyagot, ami természetes velejárója egy az adóhatóságéhoz hasonló méretű informatikai rendszer működtetésének - jelentette ki a pénzügyminiszter.