Százötvenmillió után fut a MeH

Nem tud elszámolni a százötvenmillió forintos közbeszerzési támogatással a Mavip Kft., miközben a cég pályázatában rádió- és televízió-műsorok internetes közvetítését vállalta. Az ORFK szervezett bűnözés elleni osztályán - az In-Forrás-ügyek kapcsán - már a Mavipnál is nyomoznak ismeretlen tettes ellen - írja a Magyar Hírlap. 

2001. októberében Király József, a Mavip ügyvezető igazgatója felkereste Stumpf István akkori kancelláriaminisztert, és felajánlotta, hogy cége kiépít egy olyan rendszert, amely a hazai és a szórványközösségekben élő magyar hallgatók-nézők naprakész tájékoztatását segíti, sőt erősíti majd Magyarország jó hírnevét és tekintélyét is. A kancelláriaminiszter az ajánlatot "sürgős" jelzéssel továbbította Sík Zoltán akkori informatikai kormánybiztosnak azzal az utasítással, hogy "a Microsoft-szerződéshez hasonlóan" készítsék elő a megállapodást, amelyet kössenek is meg. Sík Zoltán napokon belül úgy oldotta meg a feladatot, hogy egy egyszemélyes kft.-ként működő kht. írta ki a pályázatot.

A Király érdekeltségébe tartozó három jelentkező cég, a Mindmaker Kft., a Cygron Kft., valamint a Mavip Kft. - mindegyikben Király volt az ügyvezető - közül utóbbi lett a befutó. A szerződést 2002. március 20-án írták meg, közben viszont rájöttek, hogy fejlesztésre nem lehet ekkora összegű támogatást adni. Ezért szinte ugyanazzal a tartalommal írtak egy másik szerződést is. A két dokumentum közül az egyik megbízási, a másik vállalkozási megállapodás. A százötvenmilliós összeget pedig megbontották: 45,5 millió forintot a meglévő rendszer üzemeltetésére, 104 milliót pedig fejlesztésére írták ki, végül április 15-éig kifizették a támogatás teljes összegét. A cég már 2000 óta közvetít rádióműsorokat, az általuk vállalt televíziós közvetítés viszont akadályokba ütközött: A Magyar Televízió például már évekkel korábban az Antenna Hungáriával kötött megállapodás alapján kizárólagos jogot biztosított műsoruk internetes közvetítésére. Az In-Forrás Kht. a szeptemberi ügyvezetőváltás után kérte először a Mavipot, hogy számoljon el. A cég azonban csak a szerződéskötés előtt kelt számlákat tudott bemutatni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK