Kovács szerint teljesíthetetlen a Fidesz kérése

Szerda délelőtt a NATO utasította tagállamait, hogy kezdjék meg a felkészülést a Törökország védelméről szóló határozat végrehajtásához - jelentette be a külügyminiszter. A parlamenti pártok ennek megfelelően ma egyeztetnek az Egyesült Államok úthasználatra vonatkozó kéréséről. Előzetesen mindegyik párt hozzájárult a kéréshez, a Fidesz azonban azt akarja, tételesen sorolják fel a hazánkban szállítandó védelmi eszközöket. A külügyminiszter szerint ez a kérés teljesíthetetlen.

A NATO védelmi tervező bizottsága szerda délelőtti ülésén utasította a szövetség katonai hatóságait, hogy kezdjék meg a Törökország védelmének megerősítéséről szóló február 16-ai határozat végrehajtását - közölte Kovács László a négypárti egyeztetés kezdete előtt. A pártok arról döntenek, támogatják-e, hogy az Egyesült Államok katonai szállításokra igénybe vegye a magyarországi vasút- és közúthálózatot.

Kovács közölte, hogy a NATO délelőtti határozata Magyarországra nézve is kötelező. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a dokumentumban az szerepel: kizárólag Törökország védelmének erősítéséről van szó, és a támogatás semmilyen összefüggésben nincs a NATO bármilyen más esetleges katonai műveletével.

A külügyminiszter elmondta, a négypárti egyeztetésen arról tájékoztatja a pártokat, hogy szükségtelen a Fidesz-frakció által a felkérésről szóló határozati javaslat kapcsán felvetett részletezés. Mint mondta, nyilvánvalóan teljesíthetetlen, hogy leltárszerű felsorolást adjanak a szerelvényekről. A külügyminiszter az MTI kérdésére hozzátette, az Országgyűlés várhatóan nem rendkívüli ülésen, hanem hétfőn tárgyal majd a határozati javaslatról.

A Fidesz parlamenti frakciója kedd esti ülésén támogatta, hogy az Egyesült Államok katonai szállításokra igénybe vegye a magyarországi vasút- és közúthálózatot. A párt ugyanakkor garanciákat kért arra vonatkozóan, hogy ez a hozzájárulás valóban Törökország védelmét szolgálja, és nem vezet egy esetleges Irak elleni háborúhoz. A frakció ezért két módosító indítványával azt szeretné elérni, hogy az amerikaiak úthasználatáról szóló országgyűlési határozatban tételesen legyenek felsorolva a NATO által meghatározott védelmi eszközök, valamint csak kijelölt útvonalon szállíthassák azokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK