Mégis maradhat a pengefal

Három évre szóló fennmaradási engedélyt kapott a Terror Háza Múzeum előtti pengefal. Korábban a fővárosi önkormányzat vezetése és a városképvédelmi bizottság sem járult hozzá a fal megtartásához, most azonban újra tárgyalták az ügyet és megadták az engedélyt.

Három évre szóló fennmaradási engedélyt adott a Terror Háza Múzeum homlokzatához hozzáépített pengefalnak a fővárosi önkormányzat várostervezési bizottsága szerdai ülésén.

Sasvári Szilárd, a bizottság elnöke a testület ülését követően közölte azt is, hogy a bizottság többségi szavazatú határozatával megváltoztatta a főpolgármesteri hivatal vállalkozási ügyosztályának javaslatát.

A hivatal - a múzeum januárban megismételt kérelme kapcsán - azt indítványozta, hogy ne adjon tulajdonosi hozzájárulást a főváros a pengefal fennmaradásához. A fideszes politikus úgy vélte, hogy a testület döntésével nyugvópontra juthat az ügy.

A pengefal fennmaradását a hivatal közlekedési, valamint városrendezési ügyosztálya szakmailag nem tartotta elfogadhatónak. Budapest főépítésze viszont feltételekkel ugyan, de támogatta a kérelmet.

A pengefal korábban heves politikai vitákat váltott ki: a múzeum vezetői és fideszes politikusok ragaszkodtak a falhoz, a főváros vezetői viszont nem adtak engedélyt. Legutóbb tavaly decemberben utasították el a Terror Háza kérését a pengefal engedélyének ügyében. Ekkor a városvezetők nem támogatták, hogy a városképvédelmi bizottság megadja a fennmaradási engedélyhez szükséges tulajdonosi hozzájárulást. Ezt megelőzően, tavaly májusban a városképvédelmi bizottság már megtagadta a tulajdonosi hozzájárulást az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK