Képviselők jártak az APEH titokszobájában

Az APEH székházában ülésező költségvetési bizottság tagjai megtekintették a hivatalnak azt a szobáját, ahol a tavaly nyáron lementett adatokat tárolják. Fideszes képviselők szerint továbbra is sok kérdés megválaszolatlan az adatmásolással kapcsolatban, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára és az APEH elnöke szerint azonban szükséges és jogszerű volt az adatmentés. Az ombudsman még vizsgálja az ügyet, de szerinte már az adatmásolás ténye is alkalmas lehet arra, hogy megrendüljön az APEH-be vetett közbizalom. A PM részéről azt is közölték, hogy nemcsak az APEH-nél, hanem más hivataloknál - többek között a VPOP-nál és az ÁPV Rt.-nél - is történt adatmentés. 

Az Országgyűlés emberi jogi bizottságának keddi ülésén két üggyel - az adatmentéssel és az utazási irodáktól kért információkkal - kapcsolatban is meghallgatták az APEH elnökét és az adatvédelmi biztost. Király László György APEH-elnök az utazási irodáktól kért adatokról elmondta, ez nem a hivatal általános utasítása volt, hanem mindössze az egyik osztályvezető kért adatokat nyolc Borsod megyei irodától. Ezek közül öt utazási iroda adott választ, és mindegyikük azt közölte, hogy nem volt olyan utasuk, aki 300 ezer forint feletti utazásra fizetett volna be - tette hozzá a hivatal elnöke.

Király László György elmondta, mivel az osztályvezető intézkedése nem volt szerencsés lépés, ezért olyan utasítást adott ki, hogy a jövőben ne gyűjtsenek ilyen módon adatokat. (Az APEH azért fordult az utazási irodákhoz, hogy így gyűjtsön információkat az adózók vagyongyarapodásáról.)

A másik üggyel kapcsolatban az APEH elnöke elmondta, a pénzügyminiszter azért adott utasítást az adatmentésre, hogy a későbbiekben visszakereshetők legyenek az adatok, és így el lehessen kerülni, hogy felmerüljenek a hosszú bájtok éjszakájához hasonlatos ügyek. Hozzátette: az adatmentés a titkos ügykezelés szabályai szerint történt, így külső cég nem férhetett hozzá az információkhoz.

Péterfalvi: megrendülhet az APEH-be vetett bizalom

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos azt mondta, hogy az adatmentés részleteit még vizsgálja, az ügyet azonban problémásnak tartja. Péterfalvi szerint ez eset alkalmas arra, hogy megrendüljön az APEH-be vetett közbizalom. Erre okot adhat az, hogy a folyamatosan változó adatokkal dolgozó hivatalban egy statikus állapotot rögzítettek - tette hozzá az ombudsman.

Az adatvédelmi biztos az utazási irodák megkeresésével kapcsolatban is kifejezte aggályait. Péterfalvi szerint az APEH-nek nem lett volna joga ahhoz, hogy csoportosan kérjen ki adatokat az irodáktól, amelyek egyébként bűncselekményt követtek volna el, ha kiadták volna az adatokat.

A meghallgatásokat követően a bizottság döntött arról, hogy az adatmentési ügyet az ellenőrző albizottság elé terjesztik. A bizottság akkor tűzi újra napirendre, ha az adatvédelmi ombudsman befejezi az üggyel kapcsolatos jelentését.

Adatmentés volt a téma a költségvetési bizottságban is

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának mai ülésén is az adatmentési ügy volt napirenden. A testület kérdéseire Burány Sándor, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára válaszolt. Burány a bizottságnak azt mondta: azért rendelték el az adatgyűjtést, mert problémák merültek fel az APEH szabályszerű működésével kapcsolatban. Az államtitkár megerősítette: csak adatrögzítés folyt, melynek az volt a célja, hogy az információkat később ellenőrizni lehessen. Burány szerint így nyomon lehet követni, hogy belenyúlnak-e az adóhatóság adataiba. Az államtitkár kijelentette, hogy a PM által megkérdezett jogászok jogszerűnek találták az eljárást. Elmondta továbbá, hogy az adatok - melyek a 2002. augusztusi állapotot rögzítik - biztonságos helyen vannak.

Ezt követően a bizottság tagjai MSZP-s javaslatra - az ellenzéki képviselők kifogásait leszavazva - döntöttek arról, hogy délután három órakor megtekintik, hogy az APEH hol és hogyan tárolja az adatokat. A testület ellenzéki képviselői a döntést házszabályellenesnek nyilvánították, és először úgy döntöttek, nem vesznek részt a szemlén, később azonban mégis meggondolták magukat, és mégis megjelentek.

A Fidesz szerint még sok a megválaszolatlan kérdés

Varga Mihály és Demeter Ervin fideszes képviselők rögtönzött sajtótájékoztatójukon elmondták, az APEH épületében tartandó ülést házszabály-ellenesnek tartják, de az ügy fontossága miatt mégis részt vesznek rajta. Panaszukkal ugyanakkor az Országgyűlés ügyrendi bizottságához fordulnak - tették hozzá.

A képviselők kifogásolták azt is, hogy a bizottság ülésén megjelenő APEH-elnök nagyon szűkszavúan számolt be az adatmentési ügyről. Az ellenzéki politikusok szerint továbbra sem kaptak választ több fontos kérdésre: így nem tudni például, hogy ponotosan ki - a Pénzügyminisztérium vagy a kormány - adott utasítást az adatmásolásra.  Varga és Demeter azt is szeretné megtudni, igaz-e hogy más intézményekben szintén történt adatmentés. Választ várnak arra is, hogy miért tartott két hétig az adatok másolása.

A fideszes képviselők szerint nem választható külön az adatok másolása és az APEH informatikai rendszerénekátvilágítása sem. Úgy vélik, ez újabb vizsgálatokat igényel, mivel továbbra fennálhat a gyanú, hogy külső cég is hozzáférhetett az elmentett adatokhoz.

Képviselők az APEH titokszobájában

Az APEH épületében tartott ülés egyik szünetét követően a költségvetési bizottság tagjai megtekintették a hivatal titokszobáját. Ennek a helyiségnek a páncélszekrényében találhatók azok az adathordozók, amelyek tartalmazzák a tavaly nyáron lementett adatokat. A képviselőknek Nagy József, az APEH titokvédelmi felüfyelője mutatta meg a szobát, aki elmondta, ebbe a helyiségbe csupán a hivatal hét munkatársának van joga belépni. A titokszoba emellett különleges biztonsági és tűzvédelmi berendezésekkel van ellátva.

Ezt követően a bizottság ülésén résztvevő Burány Sándor szocialista politikus, a PM politikai államtitkára tartott rögtönzött sajtótájékoztatót, amelynek során elmondta, nemcsak a pénzügyi tárca, hanem egy kormánydöntésnek megfelelően a többi minisztérium is adott hasonló adatmentési utasítást a hozzá tartozó szerveknek. Burány közölte, a VPOP-nél is végeztek hasonló adatmásolási eljárást.

Az államtitkár elmondta, nem tud magyarázatot adni arra, hogy miért tartott két hétig az adatok másolása, ugyanakkor hozzátette, semmiképp sem kerülhettek ki információk az eljárás során.

Burány a Fidesz adatvédelmi aggályaival kapcsolatban elmondta, a PM-ben nemcsak arra találtak bizonyítékot, hogy a jelenlegi pénzügyminiszter és a miniszterelnök személyi aktáját megvizsgálták az előző ciklus idején. Az államtitkár közölte, adatokat találtak olyan személyekről is, akik Varga Mihály egykori pénzügyminiszter egyéni választói körzetében a Fideszre szavaztak. Burány elmondása szerint az adatvédelmi biztos tanácsára ezeket az adatokat már megsemmisítették.

Az adatrögzítésre utasított szervezetek között volt a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, a Magyar Államkincstár, a Szerencsejáték Felügyelet és az ÁPV Rt. is - közölte a nap folyamán a pénzügyi tárca szóvivője. Máté Dániel megemlítette azt is, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét is kérte a pénzügyminiszter az adatrögzítésre, de ezt a szervezet nem tette meg. A pénzügyminiszter a szervezetet jogszabályi felhatalmazás hiányában nem utasíthatta. Az adatrögzítés célja az átadás-átvétel dokumentálása volt - közölte a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ CIKK