Nincs megegyezés a NATO kéréséről

A szerdai egyeztetésen sem tudtak megállapodni a kormánypártok és az ellenzék az amerikai úthasználati kérelemről. A vita pénteken folytatódik, a Fidesz szerint tételes felsorolás biztosíthatná, hogy csak a Törökország védelmével összefüggésben lévő eszközök utazzanak át az országon. A külügyminiszter szerint ez megoldhatatlan és ellenőrizni sem lehet.

Továbbra sem sikerült megegyezniük a kormánypártoknak és az ellenzéknek az amerikai úthasználati kérelemről. A szerdai négypárti egyeztetésen Németh Zsolt fideszes képviselő elmondta: csak akkor fogadható el számukra a javaslat, ha az kizárólag olyan eszközök szállítását teszi lehetővé, amelyek Törökország védelmével vannak összefüggésben. Ezért olyan javaslatot terjesztettek elő, miszerint tételesen fel kell sorolni, hogy milyen eszközöket szállíthatnak keresztül az országon. Németh Zsolt szerint így biztosítható, hogy nem egy Irak elleni háborúhoz szükséges eszközöket szállítanak.

Kovács László külügyminiszter szerint azonban képtelenség a hadifelszerelés tételes felsorolása, ezt úgysem lehetne ellenőrizni. Kovács szerint az a határozati javaslat, amit a kormány nyújtott be, megoldja a Fidesz által felvetett problémát, hiszen ebben az szerepelne, hogy csak Törökország védelmének megerősítését szolgáló eszközöket enged át Magyarország, de tételes fölsorolást nem kér.

Mivel a Fidesz nem tudott megegyezni a kormánypártokkal, pénteken újabb négypárti egyeztetésen próbálnak kompromisszumot kötni. Legkorábban hétfőn tárgyalhat a parlement az úthasználati engedélyről. Rendkívüli parlamenti ülés biztosan nem lesz a kérdés miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK