Újabb négypárti egyeztetés a NATO-támogatásról

A hétfőit követően ma újabb négypárti egyeztetés lesz a Törökországnak nyújtandó NATO-támogatásról szóló határozati javaslat ügyében, amelyen a Fidesz-frakció által felvetett kérdésekről lesz szó. Az ellenzéki képviselőcsoport keddi rendkívüli ülésén kinyilvánította: módosításokkal, de támogatni fogja a NATO-felkéréssel kapcsolatos országgyűlési határozati javaslatot. Ha sürgős az engedély megadása, rendkívüli parlamenti ülést is összehívhatnak.

Szerdán újabb négypárti egyeztetés lesz az Egyesült Államok kéréséről, hogy fegyveres erői személy- és teherszállításra igénybe vehessék az ország közútjait, vasútvonalait, és légterét Törökország megsegítése érdekében. Az MSZP azt szeretné, ha az Országgyűlés mielőbb napirendre tűzhetné ezt a kérdést, ezért ennek módjáról is egyeztetni fognak a parlamenti pártok.  Az ügyben, ha a NATO-nak sürgős az engedély, rendkívüli parlamenti ülést is összehívhatnak.

A Fidesz parlamenti frakciója kedd esti ülésén döntött a kérdésről, és egyhangúlag támogatta az amerikaiak magyarországi úthasználatát. A párt ugyanakkor garanciákat kért arra vonatkozóan, hogy ez a hozzájárulás valóban Törökország védelmét szolgálja, és nem vezet egy esetleges Irak elleni háborúhoz. A frakció ezért két módosító indítványával azt szeretné elérni, hogy az amerikaiak úthasználatáról szóló országgyűlési határozatban tételesen legyenek felsorolva a NATO által meghatározott védelmi eszközök, valamint csak kijelölt útvonalon szállíthassák azokat.

Kovács László külügyminiszter a Fidesz módosító indítványával kapcsolatban azt mondta, hogy az előre kijelölt útvonal megjelölése elfogadható, ám az eszközök tételes felsorolása technikailag nem kivitelezhető. Szerinte úgy kellene megfogalmazni a határozatot, hogy Magyarország kizárólag Törökország biztonságának megerősítését szolgáló védelmi eszközök átszállításához járul hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK