Felmentették a Nemzeti Autópálya Rt vezetőjét

Kiss Elemér kancelláriaminiszter csütörtökön bejelentette: levélben kérte korábbi munkatársaitól a Forgács és Kiss ügyvédi irodánál, hogy álljanak el az összes olyan megbízatástól, amit állami megrendelőtől kaptak. Kiss elismerte azt a mai lapértesülést, hogy a Malév mellett a Nemzeti Autópálya Rt.-t is az iroda világította át. A gazdasági miniszter felmentette a Nemzeti Autópálya Rt vezetőjét, aki az ügyvédi irodának is tagja.

Kiss Elemér kancelláriaminiszter csütörtökön bejelentette: levélben kérte korábbi munkatársaitól a Forgács és Kiss ügyvédi irodánál, hogy álljanak el az összes olyan megbízatástól, amit állami megrendelőtől kaptak. Az iroda hajlandó erre, a továbbiakban nem vállal állami megrendeléseket.

A kancelláriaminiszter résztulajdonos - három társával együtt - az ügyvédi irodában, de minisztersége óta ügyvédi tevékenységét szünetelteti. Az ügyvédi iroda bevételeiből nem részesedik - mondta csütörökön.

Kiss elismerte azt a mai lapértesülést, hogy a Malév mellett a Nemzeti Autópálya Rt.-t is az iroda világította át. Emellett az ügyvédi iroda egyik ügyvédje a Nemzeti Autópálya Rt. elnöke is egyben.

A gazdasági miniszter ugyanakkor felmentette László Andrást - jelentette be a kormányszóvivő.

A hasonló esetek elkerülése érdekében Kiss Elemér - Bárándy Péter volt ügyvéddel, jelenleg igazságügyi miniszterrel együttműködve - 2 héten belül benyújtja az ügyvédi törvény módosító-javaslatát, hogy a kormánytagok érdekeltségi körébe tartozó ügyvédi irodák ne vállalhasanak állami megrendeléseket. Medgyessy Péter miniszterelnök közleményben tudatta, hogy egyetért Kiss Elemér törekvésével.

László Csaba pénzügyminiszter szerdán utasította az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) vezetését, hogy a Malév Rt. által tavaly megrendelt jogi audittal kapcsolatos szerződéskötés körülményeit soron kívül vizsgálja meg - közölte a Pénzügyminisztérium sajtóosztálya. A vizsgálat azt követően indult, hogy Szíjártó Péter fideszes országgyűlési képviselő kedden a pénzügyminiszterhez fordult azzal a kérdésével, hogy létezik-e a Malév Rt. és Kiss Elemér ügyvédi irodája között olyan szerződés, amely szerint a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter irodája végzi a légitársaság átvilágítását. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter ezzel kapcsolatban többször is közölte, nincs tudomása arról, hogy az az ügyvédi iroda, ahol korában dolgozott, kötött-e állami céggel szerződést, már korábban kivált az ügyvédi irodából, jelenleg szünetelteti ügyvédi hivatását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK