Másra fordítanák a négyes metró tízmilliárdjait

Egyetlen forint támogatást nem kapna a BKV a fővárostól, a 4-es metróra elkülönített milliárdokat pedig másra költené a fővárosi önkormányzat a költségvetési előterjesztés szerint. A szocialisták megkérdezése nélkül készült tervezet több pontjával nem ért egyet a fővárosi MSZP. A szabaddemokraták hétfőig zárt ajtók mögött egyeztetnek a kérdésről. 

Alig készült el a főváros idei költségvetési javaslata, máris vita támadt az MSZP-SZDSZ-koalícióban. Az MSZP frakcióvezetője, Gy. Németh Erzsébet bejelentette: semmiképp sem támogatják a mintegy 345 milliárd forint felhasználását szabályozó költségvetési tervezetet, melyet március 3-án és 4-én tárgyal rendkívüli ülésen a fővárosi közgyűlés.

"A költségvetés tervezetét egyetértésünk nélkül állította össze az SZDSZ-es pénzügyi főpolgármester-helyettes" - mondta a Magyar Hírlapnak Gy. Németh Erzsébet. A tervezet szerint a főváros nem nyújtana támogatást a BKV-nak, a frakcióvezető szerint szonban nem lehet kizárólag az államra és az utasokra hárítani a tömegközlekedés működési költségeit. Az MSZP épp ezért több mint tízmilliárd forintos támogatást tart szükségesnek.

Szintén elfogadhatatlannak tartják a szocialisták, hogy másra költse el a város a 4-es metróra félretett tízmilliárdokat. Gy. Németh Erzsébet közölte: ragaszkodnak ahhoz, hogy ne döntsenek a metró finanszírozásáról, amíg le nem zárulnak a tárgyalások a kormánnyal.

Az MSZP az útfelújításokra szánt forintokat is kevesli. Idén csak 1,5 milliárd forint jutna a korábbi esztendők többmilliárdos tételei után. Jövőre és azután pedig egy forintot sem tartalmaz a városfejlesztési koncepció útfelújításra.

Az MSZP és az SZDSZ a napokban egyeztet a költségvetésről. Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője hétfőig nem kívánt nyilatkozni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK