A Nemzeti Autópálya Rt. nem dolgozik tovább Kiss irodájával

A Nemzeti Autópálya Rt. valószínűleg visszavonja a Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda megbízását. Az ügyvédi iroda egy kártérítési perben képviseli a Nemzeti Autópálya Rt-t. Az elmúlt napokban került nyilvánosságra, hogy a kancelláriaminiszter ügyvédi irodája állami megrendeléseket vállalt el. A Forgács és Kiss ügyvédi iroda végezte a Malév és a Nemzeti Autópálya Rt. átvilágítását is, és a legutóbbi információk szerint a Magyar Nemzet és a Közlönykiadó Kft. közötti szerződési ügylet lezárását is ez az iroda végzi. A Közlönykiadó százszázalékos tulajdonosa a Miniszterelnöki Hivatal.

A Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda jelenleg egy kártérítési perben képviseli a Nemzeti Autópálya (NA) Rt.-t, ám valószínű, hogy a megbízást a társaság visszavonja - mondta Bodnár Zoltán, az NA Rt. vezérigazgatója. Bodnár hozzátette: az említett peres eljárást a Strabag Kft. indította az NA Rt. 2002. június előtti vezetése ellen, mert az M3-as autópálya építésére és az M7-es felújítására 2000-ben nem írtak ki közbeszerzési eljárást.

A vezérigazgató elmondta: a folyó ügy mellett a Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda 2002. decemberében készített egy 6-8 millió forint értékű jelentést az NA Rt. számára, amiben szintén az NA Rt. korábbi vezetése által kötött, két, mintegy 3,5 milliárd forint értékű szerződés büntetőjogi felelősségre vonásának megalapozását kérték.

Az elmúlt napokban került nyilvánosságra, hogy a kancelláriaminiszter ügyvédi irodája állami megrendeléseket vállalt el. A Forgács és Kiss ügyvédi iroda végezte a Malév és a Nemzeti Autópálya Rt. átvilágítását is. Kiss Elemér kancelláriaminiszter csütörtökön bejelentette: levélben kérte korábbi munkatársaitól a Forgács és Kiss ügyvédi irodánál, hogy álljanak el az összes olyan megbízatástól, amit állami megrendelőtől kaptak. Közben fény derült arra is, hogy az ügyvédi iroda egyik ügyvédje, László András a Nemzeti Autópálya Rt. elnöke is egyben. A gazdasági miniszter csütörtök délután felmentette László Andrást a Nemzeti Autópálya Rt. éléről.

Közben arra is fény derült, hogy a Magyar Nemzet és a Közlönykiadó Kft. közötti szerződési ügylet lezárását is a Forgács és Kiss iroda bonyolítja. A Közlönykiadó százszázalékos tulajdonosa a Miniszterelnöki Hivatal. A Magyar Nemzet szerint Kiss Elemérnek tudnia kellett a megbízatásról, mert a közlönykiadó alapító okiratából kiderül, hogy a tulajdonosi jogokat és a vezérigazgató feletti munkáltatói jogokat is a MeH-et vezető miniszter, azaz Kiss Elemér gyakorolja.

A hasonló esetek elkerülése érdekében Kiss Elemér - Bárándy Péter volt ügyvéddel, jelenleg igazságügyi miniszterrel együttműködve - 2 héten belül benyújtja az ügyvédi törvény módosító-javaslatát, hogy a kormánytagok érdekeltségi körébe tartozó ügyvédi irodák ne vállalhasanak állami megrendeléseket. Medgyessy Péter miniszterelnök közleményben tudatta, hogy egyetért Kiss Elemér törekvésével.

KAPCSOLÓDÓ CIKK