Hajdu István vállalná az ORTT vezetését

Mádl Ferenc köztársasági elnök és Medgyessy Péter miniszterelnök Hajdu Istvánt, a Magyar Rádió volt elnökét kéri fel az Országos Rádió és Televízió Testület elnöki posztjára. A Magyar Rádió korábbi elnöke hivatalos felkérés esetén elfogadja a jelölést elnöki tisztségére.

Több sikertelen egyeztetés után Mádl Ferenc köztársasági elnök és Medgyessy Péter miniszterelnök megegyezett az ORTT új vezetőjének személyéről. Azt javasolják, hogy az Országgyűlés Hajdu Istvánt, a Magyar Rádió volt elnökét válassza meg a tisztségre. Az MSZP először Ladvánszky Györgyöt, az ORTT jelenlegi szocialista tagját javasolta, őt azonban Mádl kétszer is visszautasította azzal az indokkal, hogy a pártoktól független jelöltet kíván állítani.

Hajdu István közölte, hogy hivatalos felkérése esetén elfogadja a köztársasági elnök és a miniszterelnök közös jelölését. Elmondta, hogy szakmailag nagy kihívást jelentene számára a feladat. Terveit illetően a részletekről korainak találta nyilatkozni, annyit azonban elmondott: az ORTT elnökeként a "tűzoltást", azaz az elmaradások, mulasztások felszámolását tartaná a legsürgetőbb feladatnak.

Hajdu szerint az ORTT-nek hozzá kell járulnia a médiatörvény módosításához; összegezni kell mindazokat a tapasztalatokat, amelyek az 1996 óta eltelt időszakban összegyűltek, s már a testületen belül meg kellene kezdeni a kísérletet a konszenzus kialakítására. A szükséges módosítás területeit illetően az irányítás és a finanszírozás területét emelte ki. A jelenleginél agilisabb piacszabályozás megvalósítását szeretné elérni, véleménye szerint hamarosan újra ki kell írni a koncessziós pályázatot a "nagy kereskedelmi médiumokra", amelynek előkészítéséhez már most hozzá kell kezdeni.

Mádl korábban Glatz Ferencet, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét, Sára Sándor filmrendezőt, Hajdu Istvánt, a Magyar Rádió volt elnökét és Jankovics Marcell filmrendezőt ajánlotta Medgyessy figyelmébe. Az MSZP ugyanakkor Ladvánszky mellett a Duna Televízió egyik alapítóját, Czeglédi László jogászt, valamint az ORTT hivatalának főigazgatóját, Kovács Györgyöt javasolta a tisztségre.

Az ORTT elnökét a miniszterelnök és a köztársasági elnök együttes jelölése alapján az Országgyűlés egyszerű többséggel választja meg. Az új elnök azonban csak nyolc hónapig lesz hivatalban, mivel 2004-ben lejár a testület mandátuma. Az elnöki poszt 2003. január 1-jével üresedett meg, miután lemondott a korábbi elnök, Körmendy-Ékes Judit. A testület azóta határozatképtelen, és bár az iroda az előkészítő munkát el tudja végezni, döntéseket az elnökség nem hozhat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK