Kiss Elemér kancelláriaminiszter pénteken azonnali hatállyal lemondott posztjáról. Medgyessy Péter miniszterelnök elfogadta a lemondást. Kiss utódjáról később döntenek. Medgyessy utasítására legkésőbb hétfőig minden kormánytagnak nyilvánosságra kell hoznia, hogy az elmúlt 5 évben milyen cégekben volt tulajdonrésze, illetve tisztsége. Az elmúlt napokban került nyilvánosságra, hogy a kancelláriaminiszter ügyvédi irodája a kinevezése óta több állami megrendelést vállalt el.

Forrás: ORIGO
Kiss Elemér

Medgyessy Péter miniszterelnök pénteken délután rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter azonnali hatállyal lemondott tisztségéről. A kormányfő a miniszter lemondását elfogadta. Hozzátette: mindhárom szerződést időközben felbontották az ügyvédi irodával.

Medgyessy közölte: Kiss Elemér utódjáról később döntenek. Az új miniszter kinevezéséig a kancellária politikai jellegű feladataiért Szekeres Imre politikai államtitkár, az egyéb tevékenységért Zsuffa István közigazgatási államtitkár felel. Zsuffát egyébként nemrégiben felmentették, de február 28-ig még betölti hivatalát.

A kormányfő felkérése alapján Bárándy Péter igazságügyminiszter etikai kódexet dolgoz ki. Legkésőbb hétfőig minden kormánytagnak nyilvánosságra kell hoznia, hogy az elmúlt 5 évben milyen cégekben volt tulajdonrésze, illetve tisztsége.

A miniszterelnök közölte: bár a szerződéskötések törvényesek voltak, a jog és az erkölcs szabályai közül mindig a szigorúbbat kell figyelembe venni, és ez esetben az erkölcsi szabály a szigorúbb. "A kormány tiszta lappal indult, és ezt a tiszta lapot meg fogjuk őrizni" - állította a kormányfő.

Kiss Elemér a kormányfő bejelentése után újságírókkal közölte: sem ő, sem ügyvédi irodája nem volt jogszerűtlen vagy etikátlan. Ugyanakkor nem szeretné megnehezíteni a kormány munkáját az ellene irányuló támadásokkal, ezért mond le. A jövőben ügyvédként dolgozik tovább.

A döntés hátterében az áll, hogy az az ügyvédi iroda, ahol a kancelláriaminiszter kinevezése előtt dolgozott, több megrendelést kapott állami cégektől és hivataloktól. Pénteken derült fény a harmadik esetre, ami már közvetlenül a Miniszterelnöki Hivatalt is érinti.

A Forgács és Kiss ügyvédi iroda végezte a Malév és a Nemzeti Autópálya Rt. átvilágítását. Kiss Elemér kancelláriaminiszter csütörtökön bejelentette: levélben kérte korábbi munkatársaitól a Forgács és Kiss ügyvédi irodánál, hogy álljanak el az összes olyan megbízatástól, amit állami megrendelőtől kaptak. Közben fény derült arra is, hogy az ügyvédi iroda egyik ügyvédje, László András a Nemzeti Autópálya Rt. elnöke is egyben. A gazdasági miniszter csütörtök délután emiatt elfogadta László András lemondását a Nemzeti Autópálya Rt. éléről.

Forrás: MTI
Medgyessy bejelentés előtt

Medgyessy csütörtöki közleményben még azt tudatta: a Kiss és Forgács ügyvédi iroda állami vállalatokkal kötött szerződéses kapcsolatát jogszerűnek, de erkölcsi alapon elfogadhatatlannak tartja. "Kiss Elemér tisztességéhez nem fér kétség" - állt a nyilatkozatban. Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke ugyanakkor a Magyar Nemzet szerint azt mondta: nem tartja jónak, ha valaki a kormányból így cselekszik, akkor sem, ha jogilag nem megkérdőjelezhető, ami történt. "Ez az ügy olyan botlásnak tekinthető, amely csökkenti az MSZP 2006-os választási esélyeit" - idézte a lap Kovácsot.

Mindezek után péntek reggel a Magyar Nemzetben megjelent, hogy a Magyar Nemzet és a Közlönykiadó Kft. közötti szerződési ügylet lezárását is a Forgács és Kiss iroda bonyolítja. A Közlönykiadó százszázalékos tulajdonosa a Miniszterelnöki Hivatal. A Magyar Nemzet szerint Kiss Elemérnek tudnia kellett a megbízatásról, mert a közlönykiadó alapító okiratából kiderül, hogy a tulajdonosi jogokat és a vezérigazgató feletti munkáltatói jogokat is a MeH-et vezető miniszter, azaz Kiss Elemér gyakorolja.

Az SZDSZ elnöke sajnálja, de megérti Kiss Elemér kancelláriaminiszter lemondását. Kuncze Gábor az MTI-nek pénteken nyilatkozva elmondta: sajnálja Kiss Elemér távozását, mert - mint mondta - nagyon jó közigazgatási szakember, aki tisztességgel látta el munkáját. "Másrészt megértem, mert a kormány egyik támadási felületét akarta elhárítani" - tette hozzá, megjegyezve: Kiss Elemér lemondásával európai megoldást választott.

Kovács László szerint az egyetlen helyes megoldás volt Kiss Elemér részéről, hogy beadta lemondását, a miniszterelnök részéről pedig, hogy elfogadta. A szocialista politikus szavai szerint az ügy az európai politikai kultúra szabályai szerint zajlott. Mint mondta, minél hamarabb gondoskodni kell Kiss Elemér utódjáról, de a kormány zökkenőmentesen működik tovább. Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a miniszter lemondása sem a kormányban, sem a koalícióban nem okoz destabilitást.

Pokorni Zoltán, a Fidesz frakcióvezető-helyettese megdöbbentőnek tartja, hogy a kormány második embere, a miniszterelnök helyettese ilyen ügyekbe keveredett. "Az világos, hogy a leleplezett korrupciós ügyek láncolata lemondásra kényszerítette a minisztert. Helyes, hogy a miniszterelnök nem kívánta menteni a menthetetlent és elfogadta Kiss Elemér lemondását" - közölte. Úgy véli azonban, hogy a történet nem itt ér véget, hanem itt kezdődik.

Pokorni azt mondta: Medgyessy Péter feladata, hogy magyarázatot adjon arra, hogyan fordulhatott elő, hogy a MeH-ben nem volt olyan ember, aki tudott volna a szerződésekről. A Fidesz követeli, hogy a kormányfő vizsgáltassa ki, kik azok, akik az ügyet hónapokon keresztül elleplezték. Emellett indokoltnak tartják egyrészt Kiss Elemér esetleges további ügyeit, illetve a MeH valamennyi szerződését megvizsgálni.

Pokorni azt állította: tudomásuk szerint hasonló szerződést kötöttek a Magyar Követeléskezelő Rt-vel is. "Az már csak hab a tortán, hogy Rácz Pétert, az Úttörőszövetség elnökét László András, az ügyvédi iroda másik tagja védi az állammal szemben" - mondta a fideszes politikus.

"A Magyar Demokrata Fórum a rend pártján áll és Kiss Elemér lemondása az a lépés, amely a rend visszaállítását szolgálja" - nyilatkozta Herényi Károly az MTI-nek pénteken. Az MDF parlamenti frakciójának vezetője hozzátette: a kérdés az, hogy hány Kiss Elemér van még a kormányban. A frakcióvezető szerint annyi politikai skandalum után, ami a kormányváltás óta eltelt időszakot jellemzi, várható volt, hogy ez eléri a személyeket is. Herényi Károly közölte: "a gazdasági élet és a politikai szerepvállalás egy bizonyos mértéken túl nem összeegyeztethető, hiszen ilyen üres költségvetés mellett rendkívüli módon felértékelődik a kapcsolati tőke".

A Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda jelenleg egy kártérítési perben képviseli a Nemzeti Autópálya (NA) Rt.-t, ám valószínű, hogy a megbízást a társaság visszavonja - mondta Bodnár Zoltán, az NA Rt. vezérigazgatója. Bodnár hozzátette: az említett peres eljárást a Strabag Kft. indította az NA Rt. 2002. június előtti vezetése ellen, mert az M3-as autópálya építésére és az M7-es felújítására 2000-ben nem írtak ki közbeszerzési eljárást.

A vezérigazgató elmondta: a folyó ügy mellett a Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda 2002. decemberében készített egy 6-8 millió forint értékű jelentést az NA Rt. számára, amiben szintén az NA Rt. korábbi vezetése által kötött, két, mintegy 3,5 milliárd forint értékű szerződés büntetőjogi felelősségre vonásának megalapozását kérték.

"A Nemzeti Autópálya (NA) Rt.-nél az igazgatóság elnökének és tagjainak a napi operatív teendőkre nincs rálátása, azokba nem avatkozhat bele" - közölte László András, az NA Rt. igazgatóságának csütörtökön lemondott elnöke, aki állítja: az NA Rt. számára dolgozó ügyvédek között létrejövő szerződéseket nem az igazgatóság elnöke írja alá, hanem a menedzsment. A volt elnök közölte: a Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda egy rezsiközösség, amelyben az ügyvédek egymástól függetlenül vállalnak munkát.