A kormányzat a bűncselekmények áldozatainak védelme érdekében változtatni kíván a jog szemléletmódján, amely eddig az elkövetők jogait kezelte kiemelten fontos területként - hangzott el a bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából rendezett konferencián pénteken. A Belügyminisztérium és az Igazságügy Minisztérium elképzelési között szerepel az áldozatvédelmi törvény megalkotása, illetve áldozatvédelmi és krízisközpontok felállítása. Azt egyelőre az illetékesek sem tudják, hogy mikorra és mennyi pénzből valósulhat meg az áldozatvédelmi program.

A kormányzat szerint a jogi gondolkodás átalakítására van szükség ahhoz, hogy hatékonyan működjön az áldozatvédelem - mondta Hegedűs András, a Belügyminisztérium bűnmegelőzési helyettes államtitkára pénteken, a bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából rendezett konferencián Budapesten. Hegedűs szerint új bűnmegelőzési koncepciót kell kidolgozni, amely a büntetőjogi következmények szigorítása helyett a társadalmi bűnmegelőzésre helyezi a hangsúlyt.

A konferencia után tartott sajtótájékoztatón Hegedűs az új bűnmegelőzési és áldozatvédelmi elképzelések példájaként említette a családon belüli erőszak ellen közelmúltban kidolgozott intézkedéseket. A helyettes államtitkár a kormányzati elképzelések között említette áldozatvédelmi és krízisközpontok felállítását, az áldozatvédelmi törvény megalkotását és a civil szervezetek bevonását a bűnmegelőzési feladatok ellátásába.

Hegedűs ugyanakkor nem kívánt konkrét programokat megnevezni az új bűnmegelőzési koncepcióval kapcsolatban. Kijelentette továbbá: elhamarkodott lenne bármiféle becslés arra vonatkozóan, hogy mennyi pénzből és mikorra valósulhat meg az új jogi koncepció és a hozzá kapcsolódó intézményi háttér. Mint mondta: jelenleg a kormányzati szándék a legfontosabb.