A gyanú szerint Simon bujtotta fel Szabadi Bélát

Két bűnügyben, együttesen 838 milliós vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsította meg a hét elején Simon Lászlót a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal. Ezekben a bűncselekményekben Szabadi Béla volt államtitkárt is gyanúsítják: Simont felbujtóként, Szabadit elkövetőként. Torgyán József egykori főtanácsadója vallomásában tagadta a törvénytelenségeket.

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal felbujtóként, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja Simon Lászlót, Torgyán József volt agrárminiszter egykori főtanácsadóját, aki a közelmúltban adta fel magát a magyar hatóságoknak - írja a Népszabadság. Különböző bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt, más agrárügyekben az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága is nyomoz Simon ellen. A most közölt gyanúsítások Borbély Zoltán ügyészségi szóvivő tájékoztatása szerint a Szabadi Béla volt FVM politikai államtitkár elleni eljáráshoz kapcsolódnak.

A gyanúsítás szerint a Simon 1999. szeptember 15. és 2000. július 15. között több alkalommal is rábírta Szabadit, hogy "az ésszerű gazdálkodás szabályaitól eltérő" utasításokat adjon a gazdaságbiztonsági tartalékokat kezelő TIG Kht. vezetőinek. A kht. több tízezer tonna lisztet és gabonát mélyen a piaci ár alatt értékesített négy kft.-nek. A kedvezményezett vevőket állítólag szintén Simon nevezte meg. A kérdéses ügyletekkel összesen 638 millió 847 ezer forint vagyoni hátrány érte a költségvetést.

Egy másik ügyben, ugyancsak felbujtóként, különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsították meg Simont. Ennek lényege, hogy rábírta az államtitkárt, tegye lehetővé, hogy egyes cégek az indokoltnál lényegesen nagyobb állami támogatással exportálhassanak takarmánykukoricát. A költségvetést így mintegy 200 millió forintos kár érte.

Bánáti János, Simon védője a Népszabadságnak megerősítette védence meggyanúsításának tényét, hozzátéve: Simon vallomásában tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. Szabadi Béla is ártatlannak vallotta magát, így Simon nem lehetett felbujtó - mondta Bánáti, hozzátéve, amúgy is abszurd azt állítani, hogy Simon László képes lett volna Szabadi Béla politikai államtitkárt jogszabályok kiadására rábírni. Márpedig azokat az állítólagos bűncselekményeket, amelyek elkövetésével az ügyészség Szabadit és felbujtóként Simont gyanúsítja, oly módon követték el, hogy a tárca jogszabállyal tette lehetővé a vitatott ügyletek lebonyolítását. Bánáti elmondta: a több száz oldalnyi irat áttanulmányozása után vélhetően indítványt tesz, hogy Simonnal szemben bűncselekmény hiányában szüntessék meg az eljárást.